Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Biden kritizoval Trumpa za jeho prístup ku klimatickej kríze

Joe Biden, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Popieranie klímy zo strany Donalda Trumpa podľa Bidena nemuselo spôsobiť požiare, s ktorými v týchto dňoch bojujú úrady na západnom pobreží USA, a ani rekordné záplavy a hurikány.

Washington 14. septembra (TASR) - Demokratický kandidát na post prezidenta USA Joe Biden v pondelok povedal, že odmietavý postoj amerického prezidenta Donalda Trumpa prijať vedeckú skutočnosť o klimatickej kríze je "nehanebný" a prezident zlyhal v oblasti ochrany USA pred "zničujúcimi účinkami klimatických zmien". Informovala o tom na svojej webovej stránke stanica CNN.

Popieranie klímy zo strany Donalda Trumpa podľa Bidena nemuselo spôsobiť požiare, s ktorými v týchto dňoch bojujú úrady na západnom pobreží USA, a ani rekordné záplavy a hurikány. "Ak však získa druhé funkčné obdobie, tieto pekelné udalosti budú pokračovať a stanú sa častejšími, ničivejšími a viac smrtiacimi," povedal Biden.

Počet obetí požiarov v štátoch Kalifornia, Oregon a Washington sa priebežne zvýšil na najmenej 35 od začiatku augusta. Z tohto počtu až 25 zahynulo tento týždeň. Desiatky ľudí sú nezvestné. Desiatky tisíc museli opustiť svoje domovy. Iba v Kalifornii požiare zasiahli územie veľké približne dva milióny hektárov.

Prezident v sobotu 12. augusta vinu za požiare pripísal nedostatočnému spravovaniu lesov. Vedci a predstavitelia miestnych úradov tohtoročné požiare pripisujú klimatickej kríze.

Trump dlhodobo kalifornského demokratického guvernéra Gavina Newsona a ďalších politikov v tomto štáte kritizuje v súvislosti s reakciou Kalifornie na požiare a ďalšie záležitosti súvisiace so životným prostredím.

Prezident v pondelok navštívil Kaliforniu a absolvoval i stretnutie s guvernérom Newsonom, ktorý tvrdil, že požiare sú spôsobené najmä globálnym otepľovaním.

Newson pripustil, že kalifornské úrady sa v súvislosti so spravovaním lesov nezachovali spravodlivo. Takisto pripomenul, že viac ako polovica pôdy v Kalifornii spravuje federálna vláda - a nie samotný štát.