Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Biden má stále pozitívne výsledky testov na covid,pokračuje v izolácii

Na archívnej snímke z 28. júla 2022 americký prezident Joe Biden. Foto: TASR/AP

Bidenov osobný lekár Kevin O'Connor vo vyhlásení uviedol, že prezident sa naďalej cíti dobre a zostane v prísnej izolácii, informovala tlačová agentúra DPA.

Washington 31. júla (TASR) - Americký prezident Joe Biden mal v nedeľu opäť pozitívny výsledok testu na COVID-19; deň po tom, ako sa zistilo, že sa znovu nakazil koronavírusom.

Stalo sa tak len niekoľko dní po tom, ako mu lekári v priebehu júla potvrdili, že je po prekonaní koronavírusovej infekcie v dobrom zdravotnom stave.

Bidenov osobný lekár Kevin O'Connor vo vyhlásení uviedol, že prezident sa "naďalej cíti dobre" a zostane v prísnej izolácii, informovala tlačová agentúra DPA.

O'Connor po sobotňajšom pozitívnom výsledku testu amerického lídra uviedol, že u pacientov, ako je Biden, ktorí boli liečení antivírusovým liekom Paxlovid, sú opakované infekcie bežné.

Biden mal pôvodne pozitívny výsledok testu na covid 21. júla. Izoloval sa, ale nehlásil závažné príznaky. V utorok mal druhý negatívny test, čo ho kvalifikovalo ako uzdraveného.

V nasledujúcich dňoch však pokračoval v testovaní, pretože u pacientov s Paxlovidom je možná opätovná infekcia.

Hoci sa Biden (79) údajne celkovo teší dobrému zdraviu, je najstarším prezidentom USA, aký bol kedy zvolený, a práve jeho vek zvyšuje obavy z následkov covidu.

Biely dom však zdôrazňuje, že prezident bol plne zaočkovaný a dostal aj dve posilňujúce vakcíny proti covidu.

V súlade s pravidlami Bieleho domu, ktoré sú prísnejšie než nariadenia Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC), Biden ostane v karanténe, až pokým nebude mať negatívny test.