Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Biden mal opäť pozitívny test na covid

Americký prezident Joe Biden, archívne foto. Foto: TASR/AP

Hoci sa Biden (79) údajne celkovo teší dobrému zdraviu, je najstarším prezidentom USA, aký bol kedy zvolený, a práve jeho vek zvyšuje obavy z následkov covidu.

Washington 30. júla (TASR) - Americký prezident Joe Biden mal po druhýkrát pozitívne výsledky testu na koronavírusové ochorenie COVID-19 a vracia sa do izolácie, hoci sa podľa vlastných slov "cíti celkom dobre".

V sobotu to vyhlásil jeho lekár, ktorého cituje tlačová agentúra AFP.

Biely dom potvrdil, že u hlavy štátu sa zatiaľ neprejavili žiadne príznaky danej choroby.

Biden "mal v sobotu ráno pozitívne výsledky antigénového testu" a "znovu začne prísne izolačné procesy", napísal prezidentov lekár Kevin O'Connor v oficiálnej správe.

"V skutočnosti ide o recidívnu pozitivitu," uviedol O'Connor s odkazom na situáciu, keď sa pacienti liečení liekom Paxlovid - ako aj Biden - zbavia vírusu, ale po ukončení liečby majú pozitívny výsledok testu.

Hoci sa Biden (79) údajne celkovo teší dobrému zdraviu, je najstarším prezidentom USA, aký bol kedy zvolený, a práve jeho vek zvyšuje obavy z následkov covidu.

Biely dom však zdôrazňuje, že prezident bol plne očkovaný a dostal aj dve posilňujúce vakcíny proti covidu.

Biden mal po prvý raz pozitívny test na COVID-19 vo štvrtok 21. júla, pričom mal iba mierne príznaky ochorenia. Prezident bol v tom čase štyrikrát zaočkovaný.

V súlade s pravidlami Bieleho domu, ktoré sú prísnejšie než nariadenia Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC), Biden ostane v karanténe, až pokým nebude mať negatívny test.