Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Biden na demokratický summit pozval vyše 100 krajín, medzi nimi aj SR

Na archívnej snímke americký prezident Joe Biden. Foto: TASR/AP

Z krajín Blízkeho východu sa na konferencii, ktorá sa bude konať 9. a 10. decembra, zúčastnia iba Izrael a Irak.

Washington 24. novembra (TASR) - Americký prezident Joe Biden pozval na decembrový virtuálny summit o demokracii približne 110 krajín vrátane hlavných západných spojencov, ale aj Irak, Indiu a Pakistan. Zoznam svetových lídrov bol zverejnený na webovej stránke amerického ministerstva zahraničných vecí, informovala v noci na stredu agentúra AFP.

Čína, hlavný súper Spojených štátov, na summit nie je pozvaná, zatiaľ čo Taiwan áno. Podľa AFP týmto krokom Washington riskuje hnev Pekingu. Na zozname účastníkov chýba aj Rusko či Turecko.

Z krajín Blízkeho východu sa na konferencii, ktorá sa bude konať 9. a 10. decembra, zúčastnia iba Izrael a Irak. Pozvaní nie sú ani tradiční arabskí spojenci USA - Egypt, Saudská Arábia, Jordánsko, Katar a Spojené arabské emiráty (SAE).

Biden pozval aj Brazíliu, hoci krajne pravicový prezident krajiny Jair Bolsonaro, podporovateľ bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa, bol kritizovaný za autoritárske sklony, všíma si AFP.

Medzi pozvanými európskymi krajinami je napríklad aj Poľsko napriek pretrvávajúcemu napätiu medzi Varšavou a Európskou úniou v súvislosti s dodržiavaním ľudských práv. Z krajín V4 nedostalo pozvánku Maďarsko na čele s nacionalisticky orientovaným premiérom Viktorom Orbánom. Na summit bolo pozvané aj Slovensko a Česká republika.

Z krajín Afriky figurujú na zozname Konžská demokratická republika, Juhoafrická republika (JAR), Nigéria a Niger.

V augustovom vyhlásení Bieleho domu sa píše, že decembrový virtuálny summit podnieti záväzky a iniciatívy týkajúce sa troch základných tém: obrany proti autoritárstvu, boja proti korupcii a podpory dodržiavania ľudských práv.