Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Biden: USA sa nevzdajú úsilia zbližovať Palestínčanov a Izraelčanov

Americký prezident Joe Biden prichádza v piatok 15. júla 2022 na návštevu kostola Narodenia Pána, ktorý sa tradične považuje za miesto narodenia Ježiša Krista, v meste Betlehem na západnom brehu Jordánu. Foto: TASR/AP

Palestínčania si podľa jeho slov zaslúžia vlastný štát, ktorý bude nezávislý, zvrchovaný, životaschopný a zdieľajúci spoločné hranice s Izraelom.

Betlehem 15. júla (TASR) - Americký prezident Joe Biden v piatok počas návštevy palestínskych území opätovne vyjadril podporu riešeniu na úrovni dvoch štátov. Pôda na obnovu izraelsko-palestínskych rokovaní však podľa neho ešte nie je pripravená. TASR správu prevzala z agentúr AP a AFP.

"Hoci pôda na obnovu rokovaní v tejto chvíli ešte nie je zrelá, Spojené štáty a moja administratíva sa nevzdajú úsilia zbližovať obe strany – Palestínčanov a Izraelčanov," povedal.

Palestínčania si podľa jeho slov zaslúžia vlastný štát, ktorý bude nezávislý, zvrchovaný, životaschopný a zdieľajúci spoločné hranice s Izraelom.

"Dva štáty pre dva národy, ktoré majú v tejto zemi hlboké a odveké korene a žijú bok po boku v mieri a bezpečí."

Palestínsky prezident Mahmúd Abbás povedal, že je na čase skončiť s izraelskou okupáciou palestínskych území. Izrael podľa jeho slov už nemôže aj naďalej vstupovať ako "štát nad zákonom".

Biden počas piatkovej návštevy v Betleheme takisto povedal, že Spojené štáty budú aj naďalej trvať na vyvodení zodpovednosti za zabitie palestínsko-americkej novinárky Šírín abú Aklaovej. Táto 51-ročná reportérka televízie al-Džazíra podľahla strelnému zraneniu hlavy, ktoré utrpela v máji počas prestrelky izraelských vojakov s ozbrojenými Palestínčanmi v oblasti predjordánskeho mesta Džanín.

Šéf Bieleho domu začal svoje blízkovýchodné turné v stredu v Izraeli. V piatok navštívil autonómne palestínske územia, kde oznámil finančnú pomoc v hodnote 100 miliónov dolárov určenú pre nemocnice vo východnom Jeruzaleme. Táto pomoc je súčasťou niekoľkoročného záväzku Spojených štátov pomáhať palestínskemu zdravotníckemu systému.

Biden bude v piatok popoludní pokračovať v ceste do Saudskej Arábie.