Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Biden na schôdzke s Kulebom potvrdil podporu Kyjevu

Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Prezident USA ubezpečil Kulebu, že Spojené štáty budú pokračovať v poskytovaní pomoci v oblasti bezpečnosti a makroekonomickej podpory Ukrajine.

Washington 23. februára (TASR) - Americký prezident Joe Biden sa v utorok stretol vo Washingtone s ukrajinským ministrom zahraničných vecí Dmytrom Kulebom a "znovu potvrdil" podporu Kyjevu v čase stúpajúceho napätia s Ruskom, informovala agentúra AFP.

Biden sa stretol s Kulebom po tom, čo Rusko uznalo nezávislosť dvoch separatistických republík na východe Ukrajiny. Opätovne potvrdil "záväzok Spojených štátov k zvrchovanosti a územnej celistvosti Ukrajiny", uviedol Biely dom vo vyhlásení.

Biden ubezpečil Kulebu, že Spojené štáty "budú pokračovať v poskytovaní pomoci v oblasti bezpečnosti a makroekonomickej podpory Ukrajine", pričom zopakoval pripravenosť Washingtonu "rýchlo a rozhodne reagovať na akúkoľvek ďalšiu ruskú agresiu proti Ukrajine".

Kuleba okrem toho na spoločnej tlačovej konferencii s americkým ministrom zahraničných vecí Antonym Blinkenom ocenil americké sankcie voči Rusku. "Sú veľmi špecifické. Sú bolestivé," citovala ho agentúra DPA.

Kuleba taktiež uviedol, "že neexistuje nič také ako menšia, stredná alebo veľká invázia. Invázia je invázia".

Blinken povedal, že Putinovým plánom bolo "po celý čas" napadnúť Ukrajinu. "Ovládnuť Ukrajinu a jej ľud, zničiť ukrajinskú demokraciu, ktorá ponúka ostrý kontrast k autokracii, ktorú vedie, získať späť Ukrajinu ako súčasť Ruska," povedal Blinken.