Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

Biden na stretnutí s írskym premiérom odsúdil Putinovu „surovosť“

Americký prezident Joe Biden sa prihovára počas slávnostného obedu Priateľov Írska v budove Kapitolu vo Washingtone vo štvrtok 17. marca 2022. Foto: TASR/AP

Stretnutie na írsky štátny sviatok Deň svätého Patrika sa malo konať osobne v Oválnej pracovni Bieleho domu, ale prebehlo online, pretože premiér Martin mal pozitívny výsledok testu na koronavírus.

Washington 17. marca (TASR) - Americký prezident Joe Biden vo štvrtok na virtuálnom stretnutí s írskym premiérom Micheálom Martinom odsúdil "surovosť" ruského prezidenta Vladimira Putina. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

"Putinova surovosť a to, čo jeho vojaci robia na Ukrajine, je jednoducho neľudské," povedal Biden.

Stretnutie na írsky štátny sviatok Deň svätého Patrika sa malo konať osobne v Oválnej pracovni Bieleho domu, ale prebehlo online, pretože premiér Martin mal v stredu večer pozitívny výsledok testu na koronavírus.

Pozitívny výsledok donútil Martina odísť predčasne zo slávnosti, kde už mal kontakt s Bidenom a predsedníčkou americkej Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiovou.
Na snímke vpravo americký prezident Joe Biden a na obrazovke írsky premiér Micheál Martin počas virtuálneho stretnutia vo Washingtone vo štvrtok 17. marca 2022.
Foto: TASR/AP

Biden uviedol, že Martin "vyzeral dobre, cítil sa dobre".

Martina ubytovali na druhej strane ulice Pennsylvania Avenue v Blair House, čo je prezidentský penzión – obvyklé ubytovacie zariadenie pre zahraničných lídrov na návšteve Washingtonu.

Írsky premiér Martin sa počas rozhovoru poďakoval Bidenovi za "jeho schopnosť zoskupiť rovnako zmýšľajúce demokracie", ktoré sa "zhromažďujú, aby reagovali nevídaným spôsobom".