Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Biden vyzval lídrov Amerík, aby doma ukázali, že demokracia funguje

Americký prezident Joe Biden odpovedá na otázky novinárov pred odletom do Los Angeles na Summitu Amerík na Andrewsovej vojenskej základni 8. júna 2022. Foto: TASR/AP

Na tomto summite máme možnosť spojiť sa okolo odvážnych myšlienok a ambicióznych činov a môžeme našim občanom ukázať neuveriteľnú moc demokracie, uviedol Biden.

Los Angeles 9. júna (TASR) - Americký prezident Joe Biden vyzval v stredu lídrov Amerík, aby svojim občanom ukázali, že demokracia funguje. Týmito slovami Biden otvoril summit Organizácie amerických štátov (OAŠ), na ktorom sa v americkom meste Los Angeles zišla väčšina lídrov krajín Severnej a Južnej Ameriky. TASR správu prevzala od agentúry AFP, ktorá o tom informovala v noci na štvrtok.

"V čase, keď je demokracia na celom svete napádaná, dovoľte nám sa znovu zjednotiť a obnoviť naše presvedčenie, že demokracia je nielen jedinou určujúcou črtou, no i základnou zložkou budúcnosti Amerík," uviedol Biden.

"Na tomto summite máme možnosť spojiť sa okolo odvážnych myšlienok a ambicióznych činov a môžeme našim občanom ukázať neuveriteľnú moc demokracie," dodal Biden.

Americký prezident privítal regionálnych lídrov v divadle v Los Angeles - hlavnom meste zábavy - tanečným predstavením, ktoré zostavil Emilio Estefan, čím sa začali dva dni stretnutí zamarených na migráciu, klimatické zmeny a potravinovú neistotu.

Biden zároveň na otvorení summitu tiež priznal, že medzi niektorými krajinami regiónu badať rozdiely. AFP tieto jeho slová dala do súvislosti s neúčasťou mexického prezidenta Manuela Lópeza Obradora, ktorý sa na summite odmietol zúčastniť, pretože naň Biden nepozval lídrov Kuby, Nikaraguy a Venezuely - krajín, ktoré USA vnímajú ako nedemokratické.

"Náš región je veľký a rozmanitý. Nezhodneme sa vždy na všetkom,"
uviedol Biden. Zároveň dodal, že demokratické krajiny dokážu pracovať na nezhodách so vzájomným rešpektom a na základe spoločného dialógu.

Šéf Bieleho domu zároveň na otvorení summitu predstavil plán na podporu ekonomickej spolupráce s krajinami Južnej Ameriky, ktorý je podľa agentúry Reuters zameraný na potlačenie rastúceho vplyvu Číny v tomto regióne. Podľa agentúry AFP tento plán obsahoval "veľa nápadov, no málo záväzkov".