Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Biden nariadil spustiť vlajky na Bielom dome na pol žrde

Oznámenie o úmrtí kráľovnej Alžbety II. na oficiálnej stránke Buckinghamského paláca. Foto: prsc Buckinghamský palác

Vlajky budú spustené na pol žrde aj na amerických vojenských plavidlách, vojenských stanovištiach, námorných základniach a všetkých veľvyslanectvách a iných inštitúciách Spojených štátov.

Washington/Londýn 8. septembra (TASR) - Americký prezident Joe Biden vo štvrtok nariadil, aby boli vlajky na Bielom dome a iných vládnych budovách spustené na pol žrde ako znak úcty k zosnulej britskej kráľovnej Alžbete II. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Vlajky budú spustené na pol žrde aj na amerických vojenských plavidlách, vojenských stanovištiach, námorných základniach a všetkých veľvyslanectvách a iných inštitúciách Spojených štátov, uviedol vo vyhlásení Biely dom.

Rovnaký krok podnikne aj Elyzejský palác vo Francúzsku. Vlajky na pol žrde bude mať spustené v piatok a v deň pohrebu britskej panovníčky, uviedol zdroj z prostredia francúzskej prezidentskej kancelárie.

Vlajky na pol žrde boli spustené aj na Buckinghamskom paláci, na hrade Windsor aj zámku Balmoral. Kráľovská štandarda – osobná vlajka monarchu – sa však nikdy nespúšťa, pretože sa nemôže stať, že by Británia zostala bez panovníka, keďže tento titul po smrti kráľa či kráľovnej automaticky prechádza na ich nástupcu, v tomto prípade na kráľa Karola III., pripomína CNN.