Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Biden: NATO čelí novým výzvam zo strany Ruska a Číny

Americký prezident Joe Biden počas bilaterálneho stretnutia s generálnym tajomníkom NATO Jensom Stoltenbergom v rámci summitu NATO v Bruseli v pondelok 14. júna 2021. Foto: TASR/AP

Naše vzťahy s Ruskom sú na najnižšom bode od konca studenej vojny, povedal prezident USA.

Brusel 14. júna (TASR) - Americký prezident Joe Biden v pondelok upozornil, že NATO sa musí prispôsobiť novým výzvam zo strany Číny a Ruska, informovala agentúra AFP.

Biden v pondelok pricestoval do sídla NATO v Bruseli, kde sa zúčastní na summite lídrov tejto organizácie.

"Máme tu Rusko, ktoré nekoná spôsobom, ktorý by bolo v súlade s tým, v čo sme dúfali, a podobne aj Čína," povedal Biden počas stretnutia s generálnym tajomníkom NATO Jensom Stoltenbergom. Prezident dodal, že NATO je "kriticky dôležité pre záujmy Spojených štátov" a aj ostatných členov.

Šéf Bieleho domu takisto pripomenul čl. 5 Severoatlantickej zmluvy, ktorý členov zaväzuje k vzájomnej obrane. Tento článok označil za "posvätnú povinnosť".

Stoltenberg v pondelok pred začiatkom summitu Aliancie upozornil na zhoršenie vzťahov s Ruskom a rastúci vplyv Číny.

"Naše vzťahy s Ruskom sú na najnižšom bode od konca studenej vojny," povedal.

Takisto pripomenul, že lídri NATO sa na summite majú dohodnúť na iniciatíve NATO 2030, ktorej cieľom je posilniť spoločnú obranu, odolnosť a technologický pokrok Aliancie a "po prvý raz v dejinách NATO" pristúpiť ku klíme a bezpečnosti ako k dôležitej úlohe.