Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Biden navrhuje Rusku 5-ročné predĺženie zmluvy o obmedzení zbrojenia

Novozvolený americký prezident Joe Biden, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Zmluva Nový START má vypršať už 5. februára a je poslednou platnou dohodou Washingtonu s Moskvou o kontrole zbrojenia. Nový START obmedzuje americké aj ruské jadrové zbrane.

Washington 21. januára (TASR) - Administratíva nového prezidenta USA Joea Bidena navrhuje Rusku päťročné predĺženie zmluvy Nový START, ktorá obmedzuje počet amerických a ruských strategických jadrových zbraní. Vo štvrtok to tlačovej agentúre AP povedal predstaviteľ Spojených štátov.

O návrhu už Američania komunikujú s ruskými predstaviteľmi, dodal zdroj. Neželal si byť menovaný, pretože administratíva to ešte verejne neoznámila.

Zmluva Nový START má vypršať už 5. februára a je poslednou platnou dohodou Washingtonu s Moskvou o kontrole zbrojenia. Nový START obmedzuje americké aj ruské jadrové zbrane.

Biden sa už dávnejšie vyjadril za zachovanie zmluvy, ktorá bola vyrokovaná počas jeho pôsobenia v úrade viceprezidenta, a Rusko tiež predtým oznámilo, že je otvorené jej rýchlemu a bezpodmienečnému predĺženiu.

Moskva nedávno obvinila administratívu Bidenovho predchodcu Donalda Trumpa z toho, že zmluvu Nový START nemala v úmysle predĺžiť, a poukázala na "jej kontraproduktívny a otvorene agresívny" prístup k rozhovorom.

Zmluvu Nový START o znížení počtu strategických útočných zbraní podpísali roku 2010 na Pražskom hrade vtedajší americký prezident Barack Obama a ruský prezident Dmitrij Medvedev. Nový START obsahuje záväzok, aby obe krajiny nemali viac než 1550 jadrových hlavíc a 700 ich nosičov, teda rakiet a bombardovacích lietadiel. Zmluva tiež počíta s rozsiahlymi kontrolami priamo na mieste, ktoré majú preverovať dodržiavanie dokumentu.