Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Biden navštívi mesto v Mississippi,ktoré minulý týždeň zničilo tornádo

Trosky zo zničených domov sú porozhadzované po okolí po vyčíňaní tornáda v meste Rolling Fork, v americkom štáte Mississippi 27. marca 2023. Foto: TASR - AP

Tornádo si v Mississippi vyžiadalo najmenej 25 obetí na životoch.

Washington 30. marca (TASR) - Americký prezident Joe Biden a jeho manželka Jill Bidenová navštívia v piatok mestečko Rolling Fork v americkom štáte Mississippi, ktoré minulý týždeň zasiahlo ničivé tornádo. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

"Prezident a prvá dáma navštívia príslušníkov jednotiek prvej reakcie, štátnych a miestnych predstaviteľov, komunity zasiahnuté nedávnymi ničivými búrkami, preskúmajú odstraňovanie škôd a potvrdia svoj záväzok podporovať obyvateľov Mississippi tak dlho, ako bude treba," uviedol Biely dom vo vyhlásení.

Podľa amerického Národnéhého meteorologický úradu dosahovalo tornádo z minulého piatku štvrtý z piatich stupňov Fujitovej stupnice. Vietor dosahoval rýchlosť až 320 kilometrov za hodinu a tornádo zanechalo spúšť tiahnucu sa až 160 kilometrov.

Tornádo si v Mississippi vyžiadalo najmenej 25 obetí na životoch. V mestečku Rolling Fork, v ktorom žije asi 2000 ľudí, boli v priebehu niekoľkých sekúnd zničené domy a rozbité autá.

Biden nariadil v nedeľu poskytnutie federálnej pomoci pre oblasti štátu Mississippi postihnutý týmto počasím. Tamojší republikánsky guvernér Tate Reeves sa mu poďakoval za rýchle schválenie pomoci.