Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Biden nazval masovú streľbu v Buffale domácim terorizmom

Americký prezident Joe Biden a prvá dáma USA Jill Bidenová si uctili obete sobotňajšej streľby 17. mája 2022 v Buffale. Foto: TASR/AP

Biden a jeho manželka Jill si uctili pamiatku obetí útoku a stretli sa s ich rodinnými príslušníkmi. Prvá dáma USA položila kyticu bielych kvetov k improvizovanému pamätníku obetiam.

Buffalo 18. mája (TASR) - Americký prezident Joe Biden označil v utorok masovú streľbu v meste Buffalo v štáte New York, ku ktorej došlo v sobotu 14. mája a vyžiadala si životy desiatich Afroameričanov, za prípad "domáceho terorizmu". TASR prevzala správu z agentúry AFP.

"Čo sa tu stalo je jednoducho a jednoznačne terorizmus. Domáci terorizmus," povedal šéf Bieleho domu počas návštevy miesta, kde sa táto tragédia odohrala. Ideológiu o nadradenosti belošskej rasy nazval "jedom tečúcim našou krajinou, ktorému bolo umožnené rásť rovno pred našimi očami". Prezident USA odsúdil "tých, čo šíria lži pre moc a politický či finančný zisk".

"Musíme čo najjasnejšie a najrozhodnejšie povedať, že ideológia belošskej nadradenosti nemá v Amerike žiadne miesto," zdôraznil prezident Spojených štátov podľa agentúry DPA.

Biden a jeho manželka Jill si uctili pamiatku obetí útoku a stretli sa s ich rodinnými príslušníkmi. Prvá dáma USA položila kyticu bielych kvetov k improvizovanému pamätníku obetiam.

Strelec, 18-ročný Payton Gendron, mal na sebe podľa polície ochranný výstroj, prilbu a bol vyzbrojený vysokovýkonnou útočnou puškou. Najskôr na parkovisku pred obchodom supermarketovej siete Tops postrelil štyroch ľudí - troch z nich smrteľne -, následne vošiel dovnútra a pokračoval v streľbe. Medzi obeťami bol aj policajt vo výslužbe, ktorý pracoval ako ochrankár.

Po príchode polície na miesto činu sa chcel páchateľ zastreliť, napokon však zložil zbraň a vzdal sa. Po zatknutí ho obvinili z vraždy prvého stupňa, za ktorú mu hrozí doživotie bez možnosti podmienečného prepustenia. Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI) streľbu vyšetruje ako trestný čin z nenávisti. "Tento incident vyšetrujeme ako zločin z nenávisti a prípad rasovo motivovaného násilného extrémizmu," povedal špeciálny agent FBI Stephen Belongia.

AFP na základe príspevkov útočníka zverejnených na sociálnych sieťach v utorok napísala, že svoj násilný čin plánoval niekoľko mesiacov a že 8. marca tri razy navštívil miesto činu. Následne na platforme Discord a webovej stránke 4chan údajne zverejnil svoj úmysel vraždiť. Buffalo si údajne vybral preto, že tam žije viac Afroameričanov než v iných mestách, nad ktorými uvažoval ako o možnom cieli útoku.