Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Americký Kongres vypočúva ministerských nominantov

Pohľad na budovu Kapitolu cez americké zástavy pri Národnom pamätníku. Foto: TASR/AP

Dva dni po Bidenovej inaugurácii Senát amerického Kongresu zatiaľ potvrdil len jednu členku Bidenovej administratívy, a to riaditeľku spravodajských služieb (DNI) Avril Hainesovú.

Washington 22. januára (TASR) - Riaditeľ amerického Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI) Chris Wray vo svojej funkcii zostane aj po nástupe vlády prezidenta USA Joea Bidena. Na Twitteri o tom vo štvrtok informovala hovorkyňa Bieleho domu Jen Psakiová.



Wraya do funkcie vymenoval v roku 2017 Bidenov predchodca Donald Trump. Funkčné obdobie šéfa FBI trvá desať rokov.

Dva dni po Bidenovej inaugurácii Senát amerického Kongresu zatiaľ potvrdil len jednu členku Bidenovej administratívy, a to riaditeľku spravodajských služieb (DNI) Avril Hainesovú, uviedla v piatok agentúra DPA.

Avril Hainesová, nominantka zvoleného prezidenta USA Joea Bidena na riaditeľku amerických spravodajských služieb (DNI) pred vypočúvaním 19. januára 2021 vo Washingtone.
Foto: TASR/AP


Členovia Senátneho výboru pre obchod, vedu a dopravu vo štvrtok vypočúvali Bidenovho nominanta na ministra dopravy Petea Buttigiega. Ak Senát jeho nomináciu potvrdí, Bidenov bývalý súper o prezidentskú nomináciu Demokratickej strany sa tak stane historicky prvým členom americkej vlády, ktorý sa otvorene hlási k homosexuálnej orientácii.

Pete Buttigieg, archívna snímka.
Foto: TASR/AP


Snemovňa reprezentantov vo štvrtok odhlasovala udelenie výnimky pre Bidenovho nominanta na funkciu ministra obrany Lloyda Austina. Môže sa tak začať jeho vypočutie príslušným senátnym výborom.

Na archívnej snímke generál Lloyd J. Austin.
Foto: TASR/AP


Šéfom rezortu obrany sa totiž podľa zákona môže stať príslušník ozbrojených síl až po tom, čo bol najmenej sedem rokov mimo služby, alebo mu Kongres môže udeliť výnimku. Štvorhviezdičkový generál Austin odišiel do výslužby v roku 2016.

Očakáva sa, že v nasledujúcich dňoch prebehne v Senáte hlasovanie o Bidenových nominantoch na funkcie šéfov rezortov financií (Janet Yellenová) a zahraničných vecí (Antony Blinken).