Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Zahraničie

Biden: Nie je jasné, či má Rusko pod kontrolou celý Mariupol

Americký prezident Joe Biden hovorí o ruskej invázii na Ukrajinu 21. apríla 2022 vo Washingtone. Foto: TASR/AP

Biden zároveň odkázal Putinovi, aby otvoril humanitárne koridory z mesta.

Washington 21. apríla (TASR) - Americký prezident Joe Biden vo štvrtok vyhlásil, že zatiaľ nie je jasné, či má Rusko pod kontrolou celé ukrajinské mesto Mariupol. Reagoval tak na vyhlásenie svojho ruského náprotivka Vladimira Putina o "oslobodení" Mariupola. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

"Je otázne, či (Rusko) skutočne ovláda Mariupol," povedal Biden. Podľa jeho slov neexistuje dôkaz, že mesto padlo do ruských rúk. Biden zároveň odkázal Putinovi, aby otvoril humanitárne koridory z mesta.

Šéf ruského rezortu obrany Sergej Šojgu počas štvrtkového stretnutia s Putinom uviedol, že ruská armáda má pod kontrolou celý Mariupol a jedinou baštou odporu je metalurgický komplex Azovstaľ, ktorý je však "bezpečne obkľúčený".

Putin vo štvrtok nariadil ruskej armáde, aby zastavila svoje plány útoku na Azovstaľ a nariadil blokádu tejto priemyselnej oblasti tak, "aby tadiaľ nemohla preletieť ani mucha". Zároveň vyzval zvyšných ukrajinských bojovníkov v oceliarňach, ktorí sa ešte nevzdali, aby tak urobili.