Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Biden nominoval na post nového veliteľa CENTCOM-u Michaela Kurillu

Prezident Joe Biden, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Ak nomináciu potvrdí Senát (horná komora Kongresu USA), Kurilla bude povýšený do hodnosti generála a v predmetnej funkcii nahradí Kennetha McKenzieho.

Washington 8. januára (TASR) - Americký prezident Joe Biden nominoval armádneho generálporučíka Michaela Kurillu na post šéfa veliteľstva amerických síl na Blízkom východe, v strednej Ázii a častiach južnej Ázie (CENTCOM).

Ak nomináciu potvrdí Senát (horná komora Kongresu USA), Kurilla bude povýšený do hodnosti generála a v predmetnej funkcii nahradí Kennetha McKenzieho, informoval v piatok Pentagón, z ktorého vyhlásenia cituje tlačová agentúra AFP.

Kurilla (55) podľa oficiálneho životopisu na webových stránkach CENTCOM-u momentálne vedie 18. výsadkový zbor, ktorý zoskupuje väčšinu síl rýchleho nasadenia armády Spojených štátov na vojenskej základni Fort Bragg v Severnej Karolíne.

Kurilla je absolventom Vojenskej akadémie Spojených štátov (USMA). Zúčastnil sa na bojových operáciách v Perzskom zálive, Kosove, Afganistane a Iraku, kde počas útoku na mesto Mósul v roku 2005 utrpel vážne strelné zranenie.

Kurilla tiež pôsobil na generálnom štábe americkej armády a velil prestížnej 82. výsadkovej divízii, ktorá je historicky známa účasťou na vylodení spojencov v Normandii v roku 1944.

CENTCOM je jedným z 11 zjednotených bojových veliteľstiev ministerstva obrany USA. Bolo založené v roku 1983.

Americká armáda je organizovaná do 11 geografických a strategických veliteľstiev - AFRICOM, CENTCOM, EUCOM, INDOPACOM, NORTHCOM, SOUTHCOM, SPACECOM, CYBERCOM, SOCOM, STRATCOM a TRANSCOM.