Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Biden nominoval za veľvyslankyňu v Rusku diplomatku Lynne Tracyovú

Americký prezident Joe Biden. Foto: TASR/AP

Ide o skúsenú kariérnu diplomatku, ktorá sa dlhodobo venuje otázkam súvisiacim s Ruskom. Tracyová v súčasnosti zastáva post veľvyslankyne USA v Arménsku.

Washington 21. septembra (TASR) – Americký prezident Joe Biden v utorok oficiálne nominoval za novú veľvyslankyňu v Rusku Lynne Tracyovú. Ide o skúsenú kariérnu diplomatku, ktorá sa dlhodobo venuje otázkam súvisiacim s Ruskom, informovala agentúra AP.

Tracyová v súčasnosti zastáva post veľvyslankyne USA v Arménsku. Ovláda aj ruštinu a v Moskve pôsobila už v rokoch 2014-17 ako zástupkyňa amerického ambasádora. Neskôr bola poradkyňou pre Rusko na ministerstve zahraničných vecí USA.

Neoficiálne správy o tom, že Biden nominuje za novú šéfku misie v Moskve Lynne Tracyovú, sa objavili už minulý týždeň.

Biely dom však oficiálne oznámil jej nomináciu až v utorok po tom, ako ju v súlade s diplomatickým protokolom schválila ruská vláda. Nomináciu musí ešte potvrdiť Senát amerického Kongresu.

Tracyová by mala na veľvyslaneckom poste nahradiť Johna Sullivana, ktorý svoje takmer trojročné pôsobenie v Moskve ukončil začiatkom septembra.

K výmene veľvyslancov dochádza v období, keď v americko-ruských vzťahoch panuje najväčšie napätie za ostatných niekoľko desaťročí. Významne k tomu prispela pokračujúca ruská vojenská agresia voči Ukrajine, ktorá trvá už viac než šesť mesiacov. Americká diplomatická misia v Moskve za posledné roky čelila stupňujúcim sa reštrikciám zo strany ruských úradov.