Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Biden ocenil hlasovanie,ktoré môže zabrániť platobnej neschopnosti USA

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Ondrej Podolinský

Súčasne ocenil, že demokrati a republikáni boli schopní nájsť kompromisné riešenie, informovala agentúra AFP.

Washington 1. júna (TASR) - Americký prezident Joe Biden privítal stredajšie hlasovanie Snemovne reprezentantov o zvýšení limitu federálneho dlhu ako "rozhodujúci krok", ktorý zabráni platobnej neschopnosti USA. Súčasne ocenil, že demokrati a republikáni boli schopní nájsť kompromisné riešenie, informovala agentúra AFP.

"Dnes večer urobila Snemovňa reprezentantov rozhodujúci krok vpred, aby zabránila prvej platobnej neschopnosti v histórii a ochránila ťažko dosiahnuté a historické hospodárske oživenie našej krajiny," uviedol Biden vo vyhlásení a podľa TASR dodal, že "jedinou cestou vpred je kompromis" medzi najsilnejšími politickým stranami v Kongrese.

Za návrh zákona, o ktorom Biden rokoval s predsedom Snemovne reprezentantov Kevinom McCarthym, hlasovala hlboko rozdelená dolná komora Kongresu pomerom hlasov 314 k 117. Očakáva sa, že Senát bude o návrhu zákona hlasovať do konca tohto týždňa, konštatovala AFP.

K tomuto hlasovaniu došlo päť dní pred termínom stanoveným ministerstvom financií USA.

Ak by k schváleniu návrhu v Kongrese nedošlo, Spojeným štátom by hrozilo, že by sa od 5. júna dostali do platobnej neschopnosti.