Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Biden ocenil plán Kórey na odškodnenie obetí japonskej okupácie

Americký prezident Joe Biden 6. marca 2023. Foto: TASR/AP

Biden plán označil za novú kapitolu spolupráce a partnerstva medzi dvomi blízkymi spojencami Spojených štátov. Takisto vyjadril pozitívne očakávania smerom k zlepšeniu vzťahov.

Washington 6. marca (TASR) - Americký prezident Joe Biden v pondelok ocenil oficiálny návrh juhokórejskej vlády na odškodnenie obetí nútených prác z obdobia japonskej okupácie v rokoch 1910-1945. TASR správu prevzala z agentúry AP.

Biden plán označil za novú kapitolu spolupráce a partnerstva medzi dvomi blízkymi spojencami Spojených štátov. Takisto vyjadril pozitívne očakávania smerom k zlepšeniu vzťahov.

Juhokórejský prezident Jun Sok-jol a japonský premiér Fumio Kišida podľa jeho slov "uskutočňujú kľúčový krok" pri vytváraní bezpečnejšej, istejšej a prosperujúcejšej budúcnosti pre občanov Kórey a Japonska.

Obe východoázijské krajiny sú dôležitými spojencami USA. Ich spor brzdil doterajšie snahy USA posilniť spojenectvo proti narastajúcej bezpečnostnej hrozbe Severnej Kórey.

Juhokórejská vláda v pondelok oficiálne navrhla odškodnenie obetí nútených prác prostredníctvom verejného fondu namiesto priamej účasti japonských firiem. Obete nútených prác a ich podporovatelia však tento plán odmietli a žiadajú priame odškodnenie od japonských firiem i nové ospravedlnenie od japonskej vlády.

Návrh zverejnený juhokórejským ministerstvom zahraničných vecí sa týka odškodnenia 15 Kórejčanov, ktorí v roku 2018 vyhrali súdny spor s japonskými firmami Mitsubishi Heavy Industries a Nippon Steel. Juhokórejský najvyšší súd im nariadil, aby žalujúcim alebo ich rodinám zaplatili kompenzácie.