Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Biden ocenil po stretnutí so Scholzom pomoc Nemecka Ukrajine

Americký prezident Joe Biden (vpravo) a nemecký kancelár Olaf Scholz pózujú v Oválnej pracovni Bieleho domu vo Washingtone v piatok 3. marca 2023. Foto: TASR - AP

Scholz po stretnutí uviedol, že Nemecko bude podporovať Ukrajinu tak dlho, ako bude potrebné.

Washington 3. marca (TASR) - Americký prezident Joe Biden ocenil v piatok pomoc, ktorú Nemecko na čele s kancelárom Olafom Scholzom preukazuje Ukrajine vo vojne proti Rusku. TASR o tom informuje podľa správy televízie CNN a agentúry AP.

"Poskytli ste Ukrajine kľúčovú vojenskú podporu a viete, povedal by som, že okrem vojenskej pomoci je intenzívna aj morálna podpora, ktorú Ukrajincom preukazujete. Doma ste zaviedli zmeny - zvýšenie výdavkov na obranu a diverzifikáciu od ruských energetických zdrojov. Viem, že to nebolo jednoduché," povedal Biden po stretnutí so Scholzom v Bielom dome.

Zároveň poďakoval Scholzovi za pomoc s "udržiavaním nátlaku" na ruského prezidenta Vladimira Putina. "Ako spojenci v NATO robíme alianciu silnejšou a schopnejšou," dodal Biden.

Scholz po stretnutí uviedol, že Nemecko bude podporovať Ukrajinu tak dlho, ako bude potrebné.

"Je to veľmi, veľmi dôležitý rok z dôvodu veľmi nebezpečnej hrozbu voči mieru, ktorá pochádza z vpádu Ruska na Ukrajinu. Je veľmi dôležité, že sme konali spoločne," uviedol Scholz.

Počas krátkeho príhovoru z oválnej pracovne ani jeden z lídrov nespomenul Čínu. USA a Nemecko pritom dávajú stále častejšie najavo svoje obavy, že Peking začne dodávať Rusku zbrane, všíma si AP.

Približne hodinové rokovanie Scholza s Bidenom sa začalo popoludní miestneho času (20.00 h SEČ).

Ide o druhú Scholzovu návštevu v USA od nástupu do funkcie v decembri 2021. Spolkový kancelár vycestoval bez novinárov a bez hospodárskej delegácie. Po rokovaniach s Bidenom nebola naplánovaná ani tlačová konferencia.