Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Biden odsúdil podvodné vyhlásenie Ruska o anexii ukrajinského územia

Na archívnej snímke americký prezident Joe Biden. Foto: TASR / AP

USA budú pokračovať v podpore úsilia Ukrajiny získať späť kontrolu nad svojím územím, dodal šéf Bieleho domu.

Washington 30. septembra (TASR) - Americký prezident Joe Biden v piatok odsúdil "podvodné" vyhlásenie Ruska o anexii štyroch okupovaných ukrajinských regiónov. Spojené štáty budú podľa jeho slov vždy rešpektovať medzinárodne uznávané hranice Ukrajiny. TASR prevzala správu z agentúry AFP.

"Spojené štáty odsudzujú dnešný podvodný pokus Ruska o anexiu suverénneho ukrajinského územia. Rusko porušuje medzinárodné právo, šliape po Charte Organizácie Spojených národov a všade prejavuje svoje pohŕdanie mierumilovnými národmi," uviedol Biden.

USA budú pokračovať "v podpore úsilia Ukrajiny získať späť kontrolu nad svojím územím", dodal šéf Bieleho domu. Washington oznámil tento týždeň dodatočnú pomoc pre Kyjev vo výške 1,1 miliardy dolárov.

Ruský prezident Vladimir Putin v piatok podpísal zmluvy o pričlenení okupovaných regiónov Ukrajiny k Rusku. Zmluvy týkajúce sa Doneckej a Luhanskej oblasti a častí Chersonskej a Záporožskej oblasti boli podpísané počas ceremónie v Kremli. Obe komory ruského parlamentu ich majú formálne odobriť budúci týždeň.

Zatiaľ žiadna krajina nedeklarovala svoj zámer uznať ďalšiu anexiu ukrajinských území Ruskom, uviedla stanica BBC.