Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Biden odsúdil raketové útoky na Izrael, vyzval na ochranu civilistov

Americký prezident Joe Biden, archívne foto. Foto: TASR/AP

Podporil právo Izraela na obranu pred raketovými útokmi palestínskych militantov. Zároveň však vyzval na zaistenie ochrany civilistov a novinárov.

Washington 15. mája (TASR) - Americký prezident v sobotu absolvoval telefonáty s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom a so šéfom palestínskej samosprávy Mahmúdom Abbásom. Podporil pritom právo Izraela na obranu pred raketovými útokmi palestínskych militantov. Zároveň však vyzval na zaistenie ochrany civilistov a novinárov.

Telefonát sa uskutočnil po tom, ako bola pri izraelskom útoku zničená 13-poschodová výšková budova, v ktorej mala svoje kancelárie tlačová agentúra AP, televízia al-Džazíra aj ďalšie zahraničné médiá. Izraelská armáda civilistov nachádzajúcich sa v budove vopred varovala a dala im čas na jej opustenie. V objekte sa podľa nej nachádzali aj priestory vojenskej rozviedky hnutia Hamas.

Biden v telefonáte s izraelským premiérom vyjadril "hlboké znepokojenie" nad súčasnou eskaláciou násilia v Izraeli a pásme Gazy, uvádza sa vo vyhlásení Bieleho domu, z ktorého citovala agentúra AFP.

Americký prezident počas rozhovoru s Netanjahuom deklaroval "silnú podporu" pre právo Izraela na obranu vlastného územia pred raketovými útokmi Hamasu a "ďalších teroristických skupín". Súčasne však izraelskému premiérovi tlmočil obavy týkajúce sa ochrany civilného obyvateľstva a pracovníkov médií.

Obaja lídri diskutovali aj o otázke Jeruzalema, pričom šéf Bieleho domu zdôraznil, že v tomto meste musia pokojne spolunažívať príslušníci všetkých náboženstiev a komunít.

Joe Biden absolvoval v sobotu aj vôbec prvý telefonát s palestínskym prezidentom Abbásom, odkedy sa v januári zaujal pozíciu šéfa Bieleho domu. Americký prezident výslovne zdôraznil, že raketové útoky Hamasu na Izrael "musia prestať".

Súčasne vyjadril svoju podporu pre kroky, ktoré zaistia Palestínčanom "dôstojnosť, bezpečnosť slobodu a ekonomické príležitosti, na ktoré majú nárok," uviedol Biely dom podľa agentúry AP. Biden pripomenul, že práve jeho administratíva sa zaslúžila o obnovenie americkej pomoci pre palestínsku samosprávu.