Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Zahraničie

Biden opísal Si Ťin-pchingovi následky čínskej podpory Rusku

Na archívnej snímke americký prezident Joe Biden. Foto: TASR/AP

Si Ťin-pching v telefonáte s Bidenom povedal, že konflikty medzi krajinami nie sú v záujme žiadnej zo strán.

Washington 18. marca (TASR) - Americký prezident Joe Biden v piatok v telefonáte so svojím čínskym náprotivkom Si Ťin-pchingom hovoril o "následkoch" prípadnej čínskej podpory ruskej invázie na Ukrajinu, informoval Biely dom. TASR prevzala správu od agentúry AFP.

"Opísal následky, ak Čína poskytne Rusku materiálnu podporu pri brutálnych útokoch proti ukrajinským mestám a civilistom," uviedol Biely dom vo vyhlásení po telefonáte oboch lídrov, ktorý trval takmer dve hodiny. Biden "podčiarkol svoju podporu diplomatickému riešeniu krízy", píše sa vo vyhlásení.

Na margo Taiwanu Biden Simu povedal, že "americká politika voči Taiwanu sa nezmenila, a zdôraznil, že Spojené štáty naďalej odmietajú akékoľvek jednostranné zmeny status quo".

Podľa Bieleho domu sa Biden a Si "zhodli na dôležitosti zachovania otvorených komunikačných liniek, aby zvládli súperenie medzi našimi dvoma krajinami".

Čínske ministerstvo zahraničia už skôr poznamenalo, že zo strany USA prišli "nesprávne" signály o postavení Taiwanu, ktorý Peking považuje za súčasť svojho územia a chce ho znovuzjednotiť; v prípade potreby aj silou.

"Nesprávne riešenie taiwanskej otázky bude mať rušivý vplyv na bilaterálne vzťahy. Čína dúfa, že USA budú tejto otázke venovať náležitú pozornosť," uviedlo ministerstvo.

Si Ťin-pching v telefonáte s Bidenom povedal, že konflikty medzi krajinami nie sú v záujme žiadnej zo strán. "Vzťahy medzi krajinami sa nemôžu dostať na úroveň vojenského nepriateľstva," povedal Si Ťin-pching, ktorého vyjadrenia sprostredkovala čínska štátna televízia CCTV.

Išlo o prvý telefonát týchto dvoch prezidentov od novembra minulého roka, pripomína AFP. Biden bol podľa tejto agentúry presvedčený, že sa mu čínskeho prezidenta podarí presvedčiť, aby sa prinajmenšom vzdal prípadnej myšlienky pomôcť Rusku.

Peking dosiaľ odmieta odsúdiť kroky Moskvy a Washington sa obáva, že Čína môže Rusku dodať finančnú a vojenskú podporu, konštatuje AFP.