Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Americký prezident Joe Biden oslávil svoje 79. narodeniny

Joe Biden, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Biden už tento týždeň dostal skorý dar k narodeninám, keď sa demokratom v Snemovni podarilo schváliť jeho návrh rozsiahleho zákona o sociálnom zabezpečení.

Washington 21. novembra (TASR) - Americký prezident Joe Biden oslávil v sobotu 79. narodeniny, deň po tom, čo ho po rozsiahlej, ale pravidelnej lekárskej kontrole vyhlásili za "zdravého" a "spôsobilého" vykonávať prezidentský úrad. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

Americký prezident strávil narodeninovú sobotu doma vo svojom bydlisku, v meste Wilmington v štáte Delaware, a nemal naplánované žiadne verejné akcie.

Množstvo popredných demokratických politikov mu však poslalo blahoželania.

Viceprezidentka Kamala Harrisová mu na Twitteri zaželala "šťastný a radostný deň".



Predsedníčka Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiová v tvíte napísala, že "Amerika je vďačná za vaše srdce, za vašu slušnosť, vašu lásku ku krajine, vašu lásku k ľuďom a za vaše zásadové vodcovstvo a víziu s názvom Build Back Better".



Biden už tento týždeň dostal skorý dar k narodeninám, keď sa demokratom v Snemovni podarilo schváliť jeho návrh rozsiahleho zákona o sociálnom zabezpečení, známeho ako Build Back Better, ktorý teraz smeruje do Senátu.

Tento Bidenov legislatívny návrh zahŕňa finančné prostriedky na pomoc pri ochorení COVID-19, na sociálne služby, sociálnu starostlivosť a infraštruktúru, ako aj prostriedky vyčlenené na znižovanie účinkov zmeny klímy.

Bývalý prezident USA Barack Obama, za ktorého Biden slúžil ako viceprezident, uviedol: "Všetko najlepšie k narodeninám môjmu priateľovi a môjmu bratovi... Ďakujem za dar lepšej infraštruktúry, ktorý nám všetkým dávaš."



Lekár Bieleho domu Kevin O'Connor po Bidenovej kompletnej zdravotnej kontrole vyhlásil, že prezident je "zdravý, silný" muž, ktorý je "spôsobilý úspešne vykonávať povinnosti vyplývajúce z prezidentského úradu, teda aj povinnosti šéfa výkonnej moci, hlavy štátu a hlavného veliteľa ozbrojených síl".

Biden je najstarším prezidentom v dejinách Spojených štátov.

V piatok nakrátko odovzdal prezidentské právomoci viceprezidentke Harrisovej, pretože v ten deň musel absolvovať kolonoskopické vyšetrenie v anestézii. Po ňom právomoci opäť prevzal.