Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Biden označil násilie proti ázijským Američanom za veľmi ťaživé

Na archívnej snímke americký prezident Joe Biden. Foto: TASR/AP

O brutalite proti ázijským Američanom som rozprával posledných niekoľko mesiacov, uviedol prezident USA.

Washington 17. marca (TASR) - Americký prezident Joe Biden v stredu vyhlásil, že násilie proti Američanom ázijského pôvodu je "veľmi ťaživé", a upozornil na obavy tejto komunity po masovej streľbe v oblasti mesta Atlanta v štáte Georgia. Polícia už obvinila útočníka z vrážd a útoku.

"Viem, že ázijskí Američania sú veľmi znepokojení, pretože, ako vám je známe, o brutalite proti ázijským Američanom som rozprával posledných niekoľko mesiacov," uviedol podľa tlačovej agentúry AFP prezident. "Myslím si, že je to veľmi, veľmi ťaživé," povedal.

Biden zdôraznil, že motív mužovho vraždenia sa ešte len "určí".

Zo streľby v masážnych salónoch v oblasti Atlanty, ktorá si v stredu vyžiadala osem obetí, je obvinený beloch Robert Aaron Long. Polícii už skôr povedal, že jeho konanie nemalo rasový motív, a priznal sa k závislosti od sexu.

Na snímke policajti vyšetrujú smrteľnú streľbu v masážnom salóne v utorok 16. marca 2021 v Acworthe v štáte Georgia.
Foto: TASR/AP


"Prevzal zodpovednosť za streľbu, ale tvrdí, že nebola rasovo motivovaná,"
uviedol na tlačovej konferencii kapitán Jay Baker z kancelárie šerifa v okrese Cherokee v štáte Georgia.

Terčom stredajšieho útoku sa stali dva masážne salóny v Atlante a podobné zariadenie v jej metropolitnej oblasti Acworth. Väčšina obetí sú ženy ázijského pôvodu.

Polícia obvinila Longa z vrážd a útoku.

Polícia ho zadržala niekoľko hodín po čine asi 240 kilometrov od Atlanty. Úrady podľa agentúry AP uviedli, že Long konal sám a pri zatknutí sa v jeho aute našla strelná zbraň.

Baker dodal, že Long vypovedal, že má problém so závislosťou od sexu, pričom masážne salóny považuje za "pokušenie, ktorého sa chcel zbaviť".

Americké úrady napriek tomu uviedli, že vyšetrujú, či išlo o trestné činy z nenávisti. Ako pripomenula AP, USA zažívajú vlnu útokov na Američanov ázijského pôvodu. Úrady sa takisto domnievajú, že Long plánoval ďalšie vraždy na Floride.