Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

Biden označil smrť expremiéra Abeho za tragédiu pre Japonsko

Americký prezident Joe Biden. Foto: TASR/AP

Pre Japonsko a pre všetkých, ktorí ho (Abeho) poznali, je to tragédia, uviedol Biden vo vyhlásení.

Washington 8. júla (TASR) - Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je "šokovaný, pobúrený a hlboko zarmútený" atentátom na bývalého japonského premiéra Šinzóa Abeho. TASR správu prevzala od agentúry AFP.

"Pre Japonsko a pre všetkých, ktorí ho (Abeho) poznali, je to tragédia," uviedol Biden vo vyhlásení. "Spojené štáty stoja v smútku pri Japonsku. Vyjadrujem úprimnú sústrasť jeho rodine," dodal šéf Bieleho domu.

Bývalý americký prezident Barack Obama nazval Abeho "priateľom a dlhoročným partnerom". Povedal, že zavraždený expremiér bol "oddaný krajine, ktorej slúžil, ako aj mimoriadnemu spojenectvu medzi Spojenými štátmi a Japonskom".

Ďalší exprezident USA Donald Trump označil Abeho za "zjednocovateľa" a "muža, ktorý miloval a vážil si svoju nádhernú krajinu, Japonsko".

Atentátnik Jamagami Tecuja v piatok dvakrát odzadu vystrelil na japonského expremiéra v meste Nara počas jeho prejavu v rámci kampane pred nedeľňajšími voľbami do hornej komory japonského parlamentu. Podľa miestnych médií ide o bývalého vojaka a na útok použil zrejme podomácky vyrobenú zbraň. Po zadržaní 41-ročný muž povedal, že s Abem "nebol spokojný" a chcel ho preto zabiť, oznámila japonská televízia NHK.