Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Biden označil výber Sunaka za nového britského premiéra za prelomový

Na snímke americký prezident Joe Biden. Foto: TASR/AP

Prezident Biden sa teší na rozhovor so Sunakom, ktorý sa uskutoční v nasledujúcich dňoch, a na spoluprácu so Spojeným kráľovstvom, uviedla Jean-Pierreová.

Washington 25. októbra (TASR) - Americký prezident Joe Biden označil v pondelok výber Rishiho Sunaka za nového lídra britskej konzervatívnej strany, a teda aj britského premiéra, za prelomový. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

"Je to ohromný, prelomový míľnik, na ktorom záleží," uviedol Biden v Bielom dome počas oslavy hinduistického sviatku dívalí, ktorý sa v týchto dňoch oslavuje v Indii. Sunak bude prvým premiérom Spojeného kráľovstva s ázijským pôvodom - jeho rodičia majú indický pôvod a narodili sa v afrických krajinách.

Horovkyňa Bieleho domu Karine Jean-Pierreová predtým uviedla, že Biden bude so Sunakom hovoriť v nasledujúcich dňoch. "Prezident Biden sa teší na rozhovor so Sunakom, ktorý sa uskutoční v nasledujúcich dňoch, a na spoluprácu so Spojeným kráľovstvom," uviedla Jean-Pierreová.

Dodala, že americký prezident musí podľa protokolu čakať, kým sa nastupujúci britský premiér nestretne s britským monarchom, aby mu mohol zatelefonovať a oficiálne zagratulovať. Sunak sa s britským kráľom Karolom III., ktorý ho vymenuje za premiéra, stretne v utorok.

Sunak sa v pondelok stal novým lídrom britskej Konzervatívnej strany keď získal dostatočnú podporu poslancov a jeho súperka Penny Mordauntová zo súboja odstúpila.

Súboj o nového lídra konzervatívcov sa začal minulý štvrtok, keď premiérka Liz Trussová odstúpila po necelých šiestich týždňoch vo funkcii. Začiatkom septembra nahradila Borisa Johnsona, ktorý odstúpil po sérii škandálov.