Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Biden oznámil, že Carter ho požiadal o smútočnú reč na pohrebe

Joe Biden. Foto: TASR/AP

Carter sa vo februári po sérii krátkych pobytov v nemocnici rozhodol pre pobyt doma s rodinou a namiesto ďalších lekárskych zásahov podstúpiť hospicovú (resp. paliatívnu) starostlivosť.

Washington 14. marca (TASR) - Americký prezident Joe Biden oznámil, že plánuje predniesť reč na pohrebe Jimmyho Cartera v prípade smrti 98 ročného bývalého prezidenta USA. TASR správu prevzala v utorok z agentúry AP.

"Požiadal ma, aby som predniesol reč na pohrebe," povedal Biden v pondelok večer. "Ospravedlňujem sa, nemal som to povedať," dodal prezident.

Biden v pondelok v Kalifornii hovoril o nedávnom stretnutí v poradí s 39. prezidenta USA Carterom. Poznajú sa od čias, keď ako mladý senátor za štát Delaware podporoval Carterovu kampaň pred voľbami v roku 1976.

Carter sa vo februári po sérii krátkych pobytov v nemocnici rozhodol pre pobyt doma s rodinou a namiesto ďalších lekárskych zásahov podstúpiť hospicovú (resp. paliatívnu) starostlivosť.

Jeho rodina potvrdila, že bude mať štátny pohreb vo Washingtone, aj súkromný v obci Plains v štáte Georgia, kde sa 1. októbra 1924 narodil. Úradujúci či bývalí prezidenti často vystupujú s prejavmi na pohreboch svojich predchodcov.

Demokrat Jimmy Carter pôsobil v rokoch 1977-81 ako 39. prezident USA. V marci 2019 sa stal najdlhšie žijúcim prezidentom v dejinách krajiny. Exprezident George H.W. Bush zomrel v novembri 2018 vo veku 94 rokov a 171 dní.

Po odchode z Bieleho domu založil Carter s manželkou Rosalynn Carterovo centrum na podporu ľudských práv, riešenie konfliktov, monitorovanie volieb a zdravotnícku činnosť.

Carterovi v roku 2015 diagnostikovali rakovinu mozgu a pečene, následne sa úspešne podrobil operácii a rádioterapii. V roku 2019 spadol a zlomil si nohu v oblasti bedrového kĺbu. Niekoľko týždňov predtým si doma pri páde poranil hlavu.