Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Biden bude telefonovať aj so Zelenským

Na archívnej snímke fotenej cez okno americký prezident Joe Biden telefonuje s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským v Bielom dome vo Washingtone. Foto: TASR/AP

Americký prezident plánuje Zelenskému "opätovne potvrdiť, že USA podporujú zvrchovanosť a územnú celistvosť Ukrajiny".

Washington 31. decembra (TASR) - Americký prezident Joe Biden a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj absolvujú v nedeľu telefonický rozhovor, povedal v piatok predstaviteľ Bieleho domu.

Ako píše spravodajská stanica CNN, stane sa tak po tom, ako Biden vo štvrtok telefonoval s ruským prezidentom Vladimirom Putinom o napätej situácií na východnej hranici Ukrajiny.

Americký prezident plánuje Zelenskému "opätovne potvrdiť, že USA podporujú zvrchovanosť a územnú celistvosť Ukrajiny". Obaja politici budú hovoriť aj o súčasnom hromadení ruských síl pri ukrajinských hraniciach, ako aj o diplomatických snahách Washingtonu o zmiernenie napätia v regióne.

Na archívnej snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj telefonuje s americkým prezidentom Joeom Bidenom vo svojej pracovni v Kyjeve.
Foto: TASR/AP


Biden počas telefonátu s Putinom vyzval Moskvu, aby deeskalovala situáciu na rusko-ukrajinských hraniciach, v opačnom prípade Kremľu pohrozil možnými tvrdými sankciami. Putin kontroval, že nová séria sankcií by bola kolosálna chyba, ktorá by mohla viesť k úplnému narušeniu vzťahov medzi USA a Ruskom, uviedol Putinov poradca.

Severoatlantická aliancia už niekoľko týždňov upozorňuje na zhromažďovanie až približne 100.000 ruských vojakov neďaleko hraníc s Ukrajinou. Moskvu zároveň vystríha pred prípadnou inváziou na Ukrajinu. Rusko však plány vojenského zásahu na Ukrajine kategoricky popiera a namiesto toho obviňuje Kyjev, že rozmiestňuje svoje sily v blízkostí území na východe Ukrajiny, ktoré ovládajú proruskí separatisti.