Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Biden počas cesty do Európy navštívi aj Poľsko

Prezident USA Joe Biden, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Poľsko patrí k najotvorenejším zástancom toho, aby spojenci z NATO zvážili väčšiu angažovanosť v snahách zastaviť krviprelievanie v jeho susednej krajine.

Washington 21. marca (TASR) – Americký prezident Joe Biden navštívi tento týždeň počas cesty do Európy aj Poľsko, kde bude viesť rozhovory o medzinárodnom úsilí o podporu Ukrajiny a ďalších opatreniach voči Rusku v dôsledku jeho invázie. Oznámil to v nedeľu Biely dom. TASR informácie priniesla na základe správ televízie CNN a agentúr AP, AFP a DPA.

Biden, ktorý odcestuje z Washingtonu v stredu, navštívi najskôr Brusel, kde sa vo štvrtok 24. marca zúčastní na summitoch NATO, skupiny G7 i Európskej únie.

Následne na program svojej cesty pridal Varšavu, kam pocestuje v piatok. V sobotu tam má naplánované stretnutie s poľským prezidentom Andrzejom Dudom, uviedla vo vyhlásení hovorkyňa Bieleho domu Jen Psakiová.

"Prezident bude viesť rozhovory o tom, ako Spojené štáty spolu s našimi spojencami a partnermi reagujú na humanitárnu a ľudskoprávnu krízu, ktorú vytvorila neoprávnená a nevyprovokovaná vojna Ruska na Ukrajine," píše sa vo vyhlásení.

Ukrajinskí utečenci sedia v sobotu 19. marca 2022 na lavičke neďaleko špeciálneho aplikačného bodu na Národnom štadióne vo Varšave v Poľsku.
Foto: TASR/AP


Poľsko, do ktorého prišli viac než dva milióny utečencov z Ukrajiny, patrí k najotvorenejším zástancom toho, aby spojenci z NATO zvážili väčšiu angažovanosť v snahách zastaviť krviprelievanie v jeho susednej krajine, pripomína AP.

Predstavitelia Bieleho domu predtým uviedli, že Biden nemá v pláne cestovať na Ukrajinu. Prezident USA a ďalší lídri NATO opakovane zdôraznili, že aj keď ich krajiny budú poskytovať zbrane a ďalšiu obrannú pomoc Ukrajine, sú odhodlaní vyhnúť sa akejkoľvek eskalácii, pri ktorej by hrozila širšia vojna s Ruskom.

Biely dom tiež oznámil, že v pondelok absolvuje Biden videokonferenciu s nemeckým kancelárom Olafom Scholzom, francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom, talianskym premiérom Mariom Draghim a britským ministerským predsedom Borisom Johnsonom.