Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Biden počas kolonoskopie odovzdá moc viceprezidentke Harrisovej

Na snímke Joe Biden, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Samotný akt odovzdania právomocí prebehne oficiálne formou listu, ktorý Biden adresuje predsedom oboch komôr amerického Kongresu.

Washington 19. novembra (TASR) - Americký prezident Joe Biden v piatok nakrátko odovzdá svoje právomoci viceprezidentke Kamale Harrisovej. Stane sa tak počas kolonoskopického vyšetrenia, ktorému sa podrobí v anestézii, oznámil Biely dom.

"Prezident Biden odovzdá moc viceprezidentke, a to na krátky čas, keď sa bude nachádzať v anestézii. Viceprezidentka bude počas tohto času pracovať zo svojej kancelárie v Západnom krídle (Bieleho domu)," uviedla hovorkyňa Bieleho domu Jen Psakiová, ktorú citovala agentúra AFP.

Sedemdesiatosemročný prezident sa zákroku podrobí vo vojenskej nemocnici Walter Reed National Military Medical Center, ktoré sa nachádza v štáte Maryland neďaleko Washingtonu. Endoskopické vyšetrenie hrubého čreva, ktoré je súčasťou pravidelnej komplexnej lekárskej prehliadky, absolvuje prvý raz od nástupu do funkcie v januári tohto roku, píše agentúra AP.

Do nemocnice Biden dorazil autom už v ranných hodinách washingtonského času. Psakiová zdôraznila, že odovzdanie moci viceprezidentovi je v takýchto situáciách štandardným krokom, ktorý sa dvakrát uplatnil aj počas vlády exprezidenta Georgea W. Busha (2001-2009).

Joe Biden je najstarším úradujúcim prezidentom USA a jeho zdravotný stav preto vyvoláva veľkú pozornosť amerických médií i verejnosti.

Samotný akt odovzdania právomocí prebehne oficiálne formou listu, ktorý Biden adresuje predsedom oboch komôr amerického Kongresu.

Harrisová, ktorá je ako viceprezidentka najvyššie postavenou ženou v dejinách USA, sa následne nakrátko stane úradujúcou prezidentkou. Po prebratí z anestézie Biden zašle obom predsedom ďalší list, v ktorom ich informuje o tom, že sa znovu ujíma výkonu prezidentských právomocí, píše AP.