Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Biden podpísal sériu nariadení podporujúcich rasovú spravodlivosť

Americký prezident Joe Biden reční o rasovej rovnosti v Bielom dome vo Washingtone v utorok 26. januára 2021. Foto: TASR/AP

V súčasnosti sú v USA za mrežami vyše dva milióny osôb, pričom neúmerne veľký počet tvoria ľudia, ktorí nie sú belosi, ako vyplýva z údajov Bieleho domu.

Washington 27. januára (TASR) - Americký prezident Joe Biden podpísal v utorok sériu výkonných nariadení zameraných na podporu rasovej rovnosti v Spojených štátoch. Informovala o tom tlačová agentúra DPA.

Biden v rozhovore s novinármi z Bieleho domu okrem iného prisľúbil, že bude riešiť rasizmus vo federálnej bytovej politike, vylepší zákon o hlasovacích právach a ukončí využívanie súkromných väzenských zariadení. Biden sa takto snaží bojovať proti následkom systematického rasizmu v krajine.

"Súkromné väznice profitujú na úkor federálnych," povedala v utorok poradkyňa Bieleho domu Susan Riceová.

V súčasnosti sú v USA za mrežami vyše dva milióny osôb, pričom neúmerne veľký počet tvoria ľudia, ktorí nie sú belosi, ako vyplýva z údajov Bieleho domu.

Väčšina väzňov je umiestnená v štátnych zariadeniach, ktorých sa Bidenovo výkonné nariadenie o federálnych väzniciach netýka.

Nový prezident tiež prisľúbil, že nariadi federálnym úradom, aby bojovali proti oživeniu xenofóbie, predovšetkým voči ázijským Američanom. Práve tí podľa Bidena čelia počas pandémie koronavírusu diskriminácii a nenávistným trestným činom.

Biden vo volebnej kampani sľuboval, že bude podporovať rasovú spravodlivosť, najmä po vražde Geogea Floyda policajtmi v máji, ktorá vyvolala po celých USA protesty a výzvy na systematickú zmenu v polícii.