Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Biden podpísal zákon, ktorý zefektívni dodávanie zbraní na Ukrajinu

Americký prezident Joe Biden podpisuje zákon, ktorý umožní urýchliť dodávky zbraní na Ukrajinu 9. mája 2022 vo Washingtone. Foto: TASR/AP

Šéf Bieleho domu zároveň uviedol, že si uvedomuje, že Spojené štáty vynaložili na pomoc Ukrajine už niekoľko miliárd dolárov.

Washington 10. mája (TASR) - Americký prezident Joe Biden v pondelok podpísal zákon, ktorý umožní urýchliť dodávky zbraní na Ukrajinu. Tento zákon je pritom založený na opatrení z čias druhej svetovej vojny, ktoré pomohlo Spojeným štátom a ich spojencom poraziť nacistické Nemecko. TASR správu prevzala od agentúry AFP, ktorá o tom informovala v noci na utorok.

Biden podpísal zákon, ktorým obnovil tzv. Zákon o pôžičke a prenájme (Lend-Lease Act) z čias druhej svetovej vojny, vo svojej Oválnej pracovni za prítomnosti novinárov, pričom uviedol, že Spojené štáty podporujú Ukrajincov bojujúcich za svoju vlasť a demokraciu v brutálnej vojne ruského prezidenta Vladimira Putina.

Šéf Bieleho domu zároveň uviedol, že si uvedomuje, že Spojené štáty vynaložili na pomoc Ukrajine už niekoľko miliárd dolárov. "Cena za boj je vysoká, no ustupovanie agresii by bolo ešte drahšie," cituje Bidena denník The Washington Post.

Zákon o pôžičke a prenájme, ktorý zefektívni dodávanie zbraní na Ukrajinu, je podľa Bieleho domu založený na programe z čias druhej svetovej vojny, ktorý pomohol Európe ubrániť sa proti nacistickému vodcovi Adolfovi Hitlerovi. Americký prezident pritom zdôraznil, že zákon podpisuje deň po tom, ako si Spojené štáty a krajiny západnej Európy pripomenuli porážku Hitlerovho Nemecka v roku 1945.

Biden tiež pripomenul, že v pondelok 9. mája je tiež Deň Európy, keď sa oslavuje založenie Európskej únie v roku 1950, a teda aj vznik "ekonomickej mocnosti" a "globálnej mierovej sily".

Od začiatku ruskej vojenskej invázie doručili Spojené štáty na Ukrajinu zbrane a muníciu v hodnote vyše 3,7 miliardy dolárov. Americký Kongres v marci tiež schválil federálny rozpočet, ktorého súčasťou bola aj finančná pomoc pre Ukrajinu v hodnote 13,6 miliardy dolárov. Biden zároveň požiadal Kongres, aby schválil veľký balík pomoci pre Ukrajinu v hodnote 33 miliárd dolárov, ktorý by zahŕňal vojenskú pomoc vo výške 20 miliárd dolárov, pripomína DPA.