Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Biden podpísal zákon, ktorým sa zavádza nový sviatok

Americký prezident Joe Biden, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Juneteenth sa viaže k 19. júnu 1865, keď sa zotročení černosi v Texase dozvedeli, že im bola udelená sloboda.

Washington 18. júna (TASR) - Prezident Spojených štátov Joe Biden podpísal v noci na piatok návrh zákona, ktorým sa v krajine zavádza nový federálny sviatok: 19. jún – tzv. Juneteenth, deň pripomínajúci ukončenie otroctva v krajine. Informovala o tom agentúra AFP.

"Všetci Američania môžu cítiť silu tohto dňa, poučiť sa z našej histórie, osláviť pokrok, ale tiež sa popasovať s tým, čím sme si na našej ceste prešli a čo nás ešte čaká," povedal Biden aktivistom a politikom prítomným v Bielom dome. Pred podpisom zákona zároveň pripomenul, že otroctvo už dávno predtým nazýval "prvotným hriechom Ameriky". Šéf Bieleho domu tiež vyzdvihol "mimoriadnu schopnosť krajiny dúfať v lepšie časy a spamätať z tejto bolestivej etapy a krutej verzie Američanov samých". "Je to deň nesmiernej dôležitosti a sily, ale aj pripomenutie si morálnych škvŕn a hrozných rán, ktoré otrokárstvo tejto krajine prinieslo a stále prináša," dodal Biden.

Návrh už v utorok jednomyseľne odsúhlasila druhá komora Kongresu - Senát.

Členovia Snemovne reprezentantov Kongresu USA schválili tento zákon v stredu v pomere hlasov 415 ku 14. Predchádzajúci pokus o uzákonenie tohto sviatku vlani v Kongrese neprešiel, keď niektorí republikáni poukazovali na vysoké finančné náklady spojené s jeho zavedením.

Juneteenth sa viaže k 19. júnu 1865, keď sa zotročení černosi v Texase dozvedeli, že im bola udelená sloboda. Tento deň už oficiálne uznáva za sviatok alebo si ho pripomína väčšina štátov USA, doposiaľ sa však neoslavoval na federálnej úrovni.

Pôjde v poradí o 12. americký federálny sviatok a prvý novouzákonený od roku 1983. Vtedy bol v USA zavedený Deň Martina Luthera Kinga, bojovníka za práva Afroameričanov.

Zákon o novom federálnom sviatku Juneteenth je jednou z mála právnych noriem, na ktorej sa v ináč hlboko polarizovanom Kongrese dokázali zhodnúť demokrati s republikánmi.