Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Biden podpísal zákon o výdavkoch vo výške 1,7 bilióna dolárov

Na snímke americký prezident Joe Biden. Foto: TASR/AP

Rozsiahly zákon vyčleňuje rekordných 858 miliárd dolárov pre ministerstvo obrany, čo je asi o desať percent viac ako vlani.

Washington 30. decembra (TASR) - Americký prezident Joe Biden v noci na piatok podpísal rozsiahly zákon o výdavkoch vo výške takmer 1,7 bilióna dolárov, ktorý zabezpečí financovanie federálnych inštitúcií do októbra 2023, zvýši rozpočet rezortu obrany, poskytne ďalšiu pomoc Ukrajine a reformuje volebný zákon. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

"(Nový zákon) podporí výskum v oblasti medicíny, bezpečnosť, zdravotnú starostlivosť pre vojnových veteránov či programy pre boj proti násiliu na ženách. Poskytne tiež potrebnú pomoc Ukrajine," napísal Biden na Twitteri pod fotografiu, na ktorej nový zákon podpisuje.

Zákon minulý týždeň prijal Senát USA a členovia Snemovne reprezentantov ho potvrdili len niekoľko hodín pred tým, ako by federálne inštitúcie zasiahol tzv. čiastočný shutdown, teda zastavenie financovania.

Rozsiahly zákon vyčleňuje rekordných 858 miliárd dolárov pre ministerstvo obrany, čo je asi o desať percent viac ako vlani.

Na vojenskú, hospodársku a humanitárnu pomoc pre Ukrajinu je určených takmer 45 miliárd dolárov. Približne 800 miliárd dolárov pôjde na celý rad nevojenských programov, napríklad pomoc pre obete prírodných pohrôm či veľké projekty v infraštruktúre.

Zákon zahŕňa tiež ustanovenia priamo nespojené s financovaním. Upravuje napríklad zákon z 19. storočia s cieľom objasniť, že viceprezident USA nemá právomoc anulovať výsledky volieb. Má sa tak zabrániť zopakovaniu situácie, ktorá viedla až k útoku na Kapitol v januári 2021. Dovtedajší prezident Donald Trump totiž využil voľnú formuláciu zákona na tvrdenie, že jeho viceprezident Mike Pence by mohol zastaviť odovzdanie moci.