Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

Biden podporil vstup Švédska do NATO

Prezident Joe Biden sa stretol so švédskym premiérom Ulfom Kristerssonom v Bielom dome, v stredu 5. júla 2023 vo Washingtone. Foto: TASR/AP

Biden pri privítaní švédskeho premiéra Ulfa Kristerssona v Bielom dome uviedol, že jeho krajina posilní Severoatlantickú alianciu a jej vstup je veľmi dôležitý.

Washington 5. júla (TASR) – Americký prezident Joe Biden v stredu povedal, že plne podporuje členstvo Švédska v NATO. Podľa vlastných slov "s napätím očakáva" ratifikáciu vstupu tejto krajiny, ktorej bránia námietky Turecka a Maďarska. TASR o tom informuje podľa agentúr AFP a AP.

Biden pri privítaní švédskeho premiéra Ulfa Kristerssona v Bielom dome uviedol, že jeho krajina posilní Severoatlantickú alianciu a jej vstup je veľmi dôležitý.

"Ste cenným priateľom," povedal Biden počas krátkeho verejného vyjadrenia v Oválnej pracovni. Kristersson v reakcii uviedol, že Švédsko si túto podporu veľmi váži.

Očakáva sa, že obaja lídri budú na súkromnom stretnutí hovoriť aj o bezpečnostnej spolupráci, vojne Ruska na Ukrajine a otázkach týkajúcich sa Číny.

Švédsko a susedné Fínsko prehodnotili svoju dlhoročnú politiku vojenskej neutrality po tom, ako Rusko vo februári 2022 napadlo Ukrajinu. Obe severské krajiny požiadali o členstvo v NATO. Fínsko do Aliancie vstúpilo v apríli.

Súhlas s členstvom Švédska však stále nedalo Turecko, ktoré obviňuje Štokholm zo zhovievavosti k skupinám predstavujúcim hrozbu pre tureckú bezpečnosť, a Maďarsko, ktorého vláda tvrdí, že švédski politici klamali o stave maďarskej demokracie.

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg pozval na štvrtok do Bruselu predstaviteľov Turecka, Švédska a Fínska s cieľom prekonať námietky Ankary.