Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Biden ponúkne Putinovi cestu diplomacie v situácii okolo Ukrajiny

Americký prezident Joe Biden, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Štvrtkový telefonický rozhovor sa uskutoční na žiadosť ruského prezidenta.

Washington 29. decembra (TASR) - Americký prezident Joe Biden počas štvrtkového telefonátu navrhne svojmu ruskému partnerovi Vladimirovi Putinovi "cestu diplomacie" pri riešení napätej situácie okolo Ukrajiny, avšak zdôrazní aj svoje "hlboké znepokojenie" z presunov ruských vojakov pri ukrajinských hraniciach. Uviedol to v stredu nemenovaný vysoko postavený predstaviteľ americkej vlády, ktorého citovala agentúra AFP.

"Sme pripravení na diplomaciu a cestu diplomacie, ale taktiež sme pripravení reagovať, ak Rusko pristúpi k ďalšej invázii na Ukrajinu," citovala spomínaného predstaviteľa americká televízia CNBC.

"Skoordinovali sme sa s našimi spojencami na (prípadnom) uvalení tvrdých sankcií na ruskú ekonomiku a finančný systému, ktoré by šli oveľa ďalej než sankcie zavedené v roku 2014," dodal americký predstaviteľ.

Štvrtkový telefonický rozhovor sa uskutoční na žiadosť ruského prezidenta.

Hovorkyňa americkej Národnej bezpečnostnej rady (NSC) Emily Horneová predtým informovala, že Bidenova administratíva podniká intenzívne diplomatické kroky v spolupráci so spojencami a partnermi v Európe v reakcii na zvyšovanie ruskej vojenskej prítomnosti pri hraniciach s Ukrajinou. Predstavitelia USA podľa Horneovej v tejto súvislosti už rokovali s NATO, Európskou úniou, Organizáciou pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) či krajinami Bukureštskej deviatky, ktorej členom je aj Slovensko.

Rusko v priebehu decembra požiadalo USA a NATO o bezpečnostné záruky, pričom žiada predovšetkým zastavenie rozširovania Aliancie smerom na východ.

Bilaterálne diplomatické rokovania medzi USA a Ruskom o situácii na hraniciach s Ukrajinou i ruskej žiadosti o bezpečnostné záruky sú naplánované na 10. januára v Ženeve.

Spomínaný americký vládny predstaviteľ uviedol, že v Ženeve sa neplánuje ďalšie osobné stretnutie Bidena s Putinom. V tomto švajčiarskom meste sa obaja zišli na niekoľkohodinových rokovaniach v júni.

Podľa uvedeného predstaviteľa plánuje Biden hovoriť "čoskoro" aj s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. Presný dátum však zatiaľ nie je stanovený.
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj telefonuje s americkým prezidentom Joeom Bidenom vo svojej pracovni v Kyjeve 9. decembra 2021, foto z archívu.
Foto: TASR/AP


So Zelenským v stredu telefonicky hovoril americký minister zahraničných vecí Antony Blinken.

"Bol som ubezpečený o plnej podpore zo strany USA pre Ukrajinu voči ruskej agresii," napísal Zelenskyj následne na Twitteri po ukrajinsky i anglicky.

Hovorca amerického ministerstva zahraničných vecí Ned Price médiá informoval, že Blinken "potvrdil neochvejnú podporu Spojených štátov nezávislosti, zvrchovanosti a územnej celistvosti Ukrajiny v súvislosti so zvyšovaním ruskej vojenskej prítomnosti na hraniciach s Ukrajinou".