Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 17. jún 2024Meniny má Adolf
< sekcia Zahraničie

Biden: Poslanie kazetovej munície na Ukrajinu bolo ťažké rozhodnutie

Joe Biden. Foto: TASR - Paul Martinka

Dodanie kazetovej munície Ukrajine schválil prezident Joe Biden.

Washington 8. júla (TASR) - Americký prezident Joe Biden v piatok uviedol, že poslanie kazetovej munície na Ukrajinu bolo "ťažké rozhodnutie", ale Ukrajina ju potrebuje, pretože jej dochádza munícia vo vojne proti ruskej invázii. TASR správu prevzala od agentúry AFP.

"Z mojej strany to bolo veľmi ťažké rozhodnutie. A mimochodom, prediskutoval som ho s našimi spojencami. Ukrajincom dochádza munícia," Biden uviedol pre CNN.

Poradca amerického prezidenta pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan oznámil v piatok, že Spojené štáty pošlú Ukrajine kazetovú muníciu. Dodanie kazetovej munície Ukrajine schválil prezident Joe Biden. Sullivan však dodal, že oficiálne zásielku kazetovej munície Ukrajine oznámi Pentagón.

Používanie kazetovej munície zakazuje vyše 120 krajín. Obvykle sa z týchto zbraní uvoľní obrovské množstvo menších bombičiek, ktoré dokážu zabíjať na ploche niekoľkých hektárov, čo ohrozuje životy civilistov.

"Ukrajina nepoužije túto muníciu v cudzom štáte. Chráni si svojich občanov a akékoľvek zbrane bude používať tak, aby minimalizovala riziká pre občanov," vysvetlil Sullivan.