Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 17. apríl 2024Meniny má Rudolf
< sekcia Zahraničie

Biden potvrdil zabitie vodcu al-Káidy Ajmana Zawahrího v Afganistane

Prezident Joe Biden hovorí z balkóna Modrej miestnosti Bieleho domu v pondelok 1. augusta 2022 vo Washingtone, počas oznamu, že americký nálet zabil vodcu al-Káidy Ajmána al-Zawahrího v Afganistane. Foto: TASR/AP

Vodca al-Káidy sa nachádzal na balkóne svojho úkrytu v afganskej metropole, keď ho v nedeľu v ranných hodinách miestneho času zabili dve strely vypálené z bezpilotného lietadla.

Washington 2. augusta (TASR) - Americký prezident Joe Biden potvrdil v noci na utorok zabitie vodcu teroristickej siete al-Káida Ajmana Zawahrího v Afganistane. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Biden zároveň potvrdil aj informácie, na základe ktorých prišiel Zawahrí o život pri vzdušnom útoku dronom v afganskej metropole Kábul.

"Spravodlivosť bola dosiahnutá a tento teroristický vodca už neexistuje," povedal prezident USA v televíznom príhovore národu.

Biden, ktorý hovoril na balkóne Modrej izby Bieleho domu vo Washingtone, zároveň potvrdil, že udelil povolenie na uskutočnenie náletu, počas ktorého Zawahrí zahynul, uviedla stanica Sky News.

Vodca al-Káidy sa nachádzal na balkóne svojho úkrytu v afganskej metropole, keď ho v nedeľu v ranných hodinách miestneho času zabili dve strely vypálené z bezpilotného lietadla.



Smrť Zawahrího je najväčším úderom pre toho militantné zoskupenie od zabitia jeho zakladateľa Usámu bin Ládina americkými jednotkami v roku 2011.

Jeden z vysokopostavených amerických predstaviteľov podľa Sky News uviedol, že operácia na zabitie Zawahrího sa plánovala niekoľko mesiacov a Biden bol prvýkrát informovaný o navrhovanej operácii na odstránenie vodcu al-Káidy 1. júla tohto roku.

Na tejto snímke z roku 1998, ktorá bola sprístupnená v piatok 19. marca 2004, Ayman al-Zawahrí, vľavo, počas tlačovej konferencie s Usámom bin Ládinom v Chost, Afganistan.
Foto: TASR/AP


Už oveľa skôr tento rok však tajné služby naznačili, že sa Zawahrího manželka spolu s deťmi presunula do metropoly Kábul. Dovtedy sa predpokladalo, že sa spolu s rodinou skrýva líder teroristickej siete v Pakistane.

Rodina sa presunula do úkrytu v Kábule, kde bol spozorovaný aj Zawahrí, uviedli podľa britskej spravodajskej stanice nemenovaní americkí predstavitelia.

Zawahrího následne niekoľko mesiacov sledovali a zaznamenali jeho spôsob života. Líder al-Káidy z domu nikdy nevychádzal, chodil však na balkón, kde ho nakoniec aj zabili.

Na tejto fotke z roku 1998, ktorá bola sprístupnená 19. marca 2004, Ayman al-Zawahri pózuje na fotografii v Chost, Afganistan.
Foto: TASR/AP


Podľa Bidena bol 71-ročný Zawahrí "hlboko zapojený" do plánovania teroristických útokov v USA z 11. septembra 2001 a "celé desaťročia... bol strojcom útokov proti Američanom", cituje agentúra DPA. Americký prezident zároveň vyjadril nádej, že zabitie Zawahrího pomôže v ceste k "uzavretiu" pre rodiny obetí z útokov v USA z 11. septembra.

"Nikto z jeho rodinných príslušníkov nebol zranený a nedošlo k žiadnym civilným obetiam. Zdieľam túto správu s americkým ľudom po potvrdení úplného úspechu misie prostredníctvom usilovnej práce našej protiteroristickej komunity a kľúčových spojencov a partnerov. Moja administratíva informovala aj lídrov Kongresu," dodal podľa stanice CNN Biden.

Zawahrí, niekdajší egyptský chirurg, bol za šéfa al-Káidy vymenovaný po bin Ládinovej smrti v roku 2011. Americké ministerstvo zahraničných vecí za informácie vedúce k jeho dolapeniu ponúkalo odmenu vo výške 25 miliónov dolárov.