Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Biden poukázal na šancu posilniť ekonomickú spoluprácu s Argentínou

Americký prezident Joe Biden (vpravo) si podáva ruku s argentínskym prezidentom Albertom Fernándezom počas ich stretnutia v Oválnej pracovni Bieleho domu vo Washingtone 29. marca 2023. Foto: TASR - AP

Podľa šéfa Bieleho domu sa po vyše 200 rokoch diplomatických vzťahov začína ďalšie storočie partnerstva medzi Spojenými štátmi a Argentínou.

Washington 30. marca (TASR) - Americký prezident Joe Biden v stredu poukázal na "obrovskú príležitosť" posilniť ekonomickú integráciu medzi Spojenými štátmi a Argentínou, keď v Bielom dome hostil prezidenta tejto juhoamerickej krajiny Alberta Fernándeza. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

"Toto stretnutie je príležitosťou na znovu potvrdenie toho, že nič nie je mimo nášho dosahu, ak spolupracujeme," uviedol Biden sediac vedľa svojho argentínskeho kolegu v Oválnej pracovni.

Podľa šéfa Bieleho domu sa po vyše 200 rokoch diplomatických vzťahov začína ďalšie storočie partnerstva medzi Spojenými štátmi a Argentínou. Biden pritom poukázal predovšetkým na možnosť posilnenia ekonomickej integrácie.

Americký prezident okrem toho pripomenul, že sa mal s Fernándezom stretnúť už vlani v lete, no stretnutie musel pre nákazu koronavírusom odložiť.

Argentínsky líder zase Bidenovi poďakoval za to, že USA podporujú vzťahy medzi Buenos Aires a medzinárodnými ekonomickými organizáciami. AFP v tejto súvislosti pripomína, že Medzinárodný menový fond (IMF) len prednedávnom oznámil novú dohodu s Argentínou, ktorá umožní vyplatenie 5,3 miliardy dolárov.

Fernández tiež poukázal na ochotu jeho krajiny spolupracovať so Spojenými štátmi v boji proti klimatickým zmenám. Argentína totiž podľa neho v súčasnosti zažíva najhoršie sucho vo svojich dejinách.