Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Biden: Prezidentské voľby v Nikarague sú podvod

Prezident Spojených štátov Joe Biden, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Spojené štáty podľa Bidena využijú všetky diplomatické a ekonomické nástroje, ktoré majú k dispozícii, aby podporili obyvateľov Nikaraguy.

Washington 8. novembra (TASR) – Za "podvod" označil americký prezident Joe Biden prezidentské voľby, ktoré sa v nedeľu konali Nikarague, keďže úradujúca hlava štátu Daniel Ortega predtým odstavila svojich najvážnejších konkurentov.

"To, čo dnes (v nedeľu) zorganizovali nikaragujský prezident Daniel Ortega a jeho manželka, viceprezidentka Rosario Murillová, boli podvodné voľby, ktoré neboli ani slobodné, ani spravodlivé a určite nie demokratické," uviedol šéf Bieleho domu vo vyhlásení, z ktorého citovala agentúra AFP.

Ortegov režim podľa Bidena "zmanipuloval výsledok ešte pred dňom volieb" tým, že v posledných mesiacoch dal uväzniť 39 opozičných predstaviteľov vrátane siedmich potenciálnych prezidentských kandidátov a "blokoval politické strany". Biden tiež kritizoval nikaragujského lídra za "šikanovanie" nezávislých médií, súkromného sektora a predstaviteľov občianskej spoločnosti.

Americký prezident vyzval Ortegu a jeho manželku, aby "prijali okamžité opatrenia na obnovenie demokracie v Nikarague" a okamžite a bezpodmienečne prepustili ľudí, ktorí sú neprávom zadržiavaní. Spojené štáty podľa Bidena využijú všetky diplomatické a ekonomické nástroje, ktoré majú k dispozícii, aby podporili obyvateľov Nikaraguy a postavili pred spravodlivosť vládu a tých, ktorí jej pomáhajú.

Aj vysoký predstaviteľ EÚ pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Josep Borrell nedávno označil voľby v Nikarague za "falošné", ktorých cieľom je iba udržanie Ortegu pri moci. Európska únia aj USA preto sprísnili svoje sankcie voči vláde Nikaraguy. Tá zasa obviňuje "imperiálne mocnosti" z podpory teroristov a pučistov v Nikarague.

Ortega bol pri moci už po zosadení diktátora Anastasia Somozu v roku 1979 až do roku 1990. V roku 2006 bol opätovne zvolený za prezidenta. V roku 2014 jeho vládnuca strana FSLN presadila reformu ústavy, ktorá zrušila obmedzenie počtu funkčných období prezidenta. Ortega je údajne vážne chorý a v krajine v skutočnosti vládne jeho manželka, ktorá je od roku 2017 viceprezidentkou.