Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Zahraničie

Biden pri príležitosti chanuky sľúbil Izraelu ďalšiu podporu USA

Americký prezident Joe Biden 11. decembra 2023. Foto: TASR/AP

Biden pripomenul svoje vyjadrenie krátko po útoku hnutia Hamas na Izrael zo 7. októbra, že jeho záväzok k bezpečnosti Izraela je neochvejný.

Washington 12. decembra (TASR) - Americký prezident Joe Biden v pondelok prisľúbil ďalšiu pomoc USA pre Izrael v boji proti militantnému hnutiu Hamas v Pásme Gazy. Urobil to v Bielom dome pri príležitosti židovského sviatku svetiel chanuka. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

Biden pripomenul svoje vyjadrenie krátko po útoku hnutia Hamas na Izrael zo 7. októbra, že jeho záväzok k bezpečnosti Izraela je neochvejný. USA budú podľa jeho slov Izrael podporovať, až kým sa táto krajina nezbaví hnutia Hamas.

Prezident podľa vyhlásenia Bieleho domu povedal, že USA vyvíjajú úsilie s cieľom zabezpečiť návrat všetkých rukojemníkov, ktorých Hamas zadržiava v Pásme Gazy. "Neprestanem, kým ich všetkých nedostaneme domov," uviedol americký prezident. Takisto podľa svojich slov pracuje na tom, aby bolo nevinným palestínskym civilistom vo vyššej miere poskytovaná humanitárna pomoc.

Biden v prejave kritizoval celosvetový antisemitizmus a uviedol, že v Amerike nie je miesto pre nenávisť.