Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Biden pricestoval do Londýna na pohreb kráľovnej Alžbety II.

Americký prezident Joe Biden a prvá dáma USA Jill Bidenová vystupujú z lietadla po ich prílete na letisko Stansted v Londýne 17. septembra 2022. Biden pricestoval v sobotu večer do Británie, kde sa zúčastní na pohrebe britskej kráľovnej Alžbety II. Foto: TASR/AP

Biden je jedným z mnohých svetových lídrov, ktorí sa zúčastnia na pondelkovom štátnom pohrebe britskej panovníčky vo Westminsterskom opátstve v Londýne a uctia si jej dlhoročné panovanie.

Londýn 18. septembra (TASR) - Americký prezident Joe Biden pricestoval v sobotu večer do Británie, kde sa zúčastní na pohrebe britskej kráľovnej Alžbety II.

Bidenov prezidentský špeciál Air Force One pristál na letisku Londýn-Stansted krátko pred 22.00 h miestneho času (23.00 h SELČ), informujú tlačové agentúry AP a AFP.

Bidena a prvú dámu USA Jill Bidenovú privítala na letisku americká veľvyslankyňa v Spojenom kráľovstve Jane Hartleyová, ako aj ďalší predstavitelia.

Očakáva sa, že šéf Bieleho domu sa v nedeľu v Buckinghamskom paláci stretne s novým britským kráľom Karolom III. a podpíše sa do oficiálnej kondolenčnej knihy.

Jeho plánovanú schôdzku s novou britskou premiérkou Liz Trussovou však zrušili. Namiesto toho sa v stredu uskutoční ich "plnohodnotné bilaterálne stretnutie" na Valnom zhromaždení OSN v New Yorku, uviedol premiérkin úrad.

Biden je jedným z mnohých svetových lídrov, ktorí sa zúčastnia na pondelkovom štátnom pohrebe britskej panovníčky vo Westminsterskom opátstve v Londýne a uctia si jej dlhoročné panovanie.

Biden po kráľovninej smrti nariadil, aby boli všetky americké vlajky vyvesené na pol žrde až do západu slnka v deň jej pohrebu. Ešte pred príchodom do Londýna telefonoval s Karolom III. a navštívil britskú ambasádu vo Washingtone.