Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Biden pricestoval do Džiddy priamym letom z Izraela

Na snímke americký prezident Joe Biden na palube lietadla pred odletom do Saudskej Arábie z letiska Ben Gurion v Lode pri Tel Avive v Izraeli v piatok 15. júla 2022. Foto: TASR / AP

Šéf Bieleho domu označil vo svojej predvolebnej kampani Saudskú Arábiu za svetového vyvrheľapre nedodržiavanie ľudských práv, pripomína AFP.

Rijád 15. júla (TASR) - Americký prezident Joe Biden pricestoval v piatok do Saudskej Arábie, ktorá je po Izraeli a palestínskych územiach poslednou zastávkou na jeho pracovnej ceste na Blízkom východe. Biden sa stal vôbec prvým americkým prezidentom, ktorý priletel do saudskoarabskej Džiddy priamym letom z Izraela. TASR informuje podľa správ agentúr AFP a AP.

Bidena privítal v paláci v Džidde saudskoarabský korunný princ a faktický vládca krajiny Muhammad bin Salmán, ktorého americké tajné služby podozrievajú, že v roku 2018 nariadil vraždu saudskoarabského novinára Džamála Chášukdžího.

Saudskoarabské úrady najskôr akúkoľvek spojitosť s vraždou novinára popierali. Neskôr priznali, že vraždu vykonali saudskoarabskí agenti, ktorí však údajne konali len na vlastnú päsť.

Šéf Bieleho domu označil vo svojej predvolebnej kampani Saudskú Arábiu za svetového "vyvrheľa" pre nedodržiavanie ľudských práv, pripomína AFP. Teraz je však pripravený posilniť strategické partnerstvo s Rijádom, ktorý bol desaťročia kľúčovým spojencom Washingtonu a zároveň hlavným dodávateľov ropy. Saudská Arábia zase od USA vo veľkom nakupovala zbrane.

Biden má v Saudskej Arábii absolvovať aj stretnutie s kráľom Salmánom ibn Abd al-Azízom. Počas návštevy sa bude snažiť presvedčiť saudskoarabských vládcov, aby zvýšili produkciu ropy a pomohli tak stlačiť vysoké ceny pohonných hmôt v Spojených štátoch. Americký prezident sa zúčastní aj na regionálnom summite Rady pre spoluprácu v Perzskom zálive.

Počas svojho turné sa Biden zároveň snaží o normalizáciu vzťahov medzi Izraelom a arabskými krajinami. V piatok privítal a vyzdvihol "historické rozhodnutie" Saudskej Arábie, ktorá oznámila, že ruší obmedzenia pre všetky letecké spoločnosti využívajúce jej vzdušný priestor vrátane preletov lietadiel štartujúcich lebo pristávajúcich v Izraeli.