Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Biden prisľúbil Zelenskému moderné systémy protivzdušnej obrany

Na snímke americký prezident Joe Biden sa prihovára počas návštevy továrne IBM v Poughkeepsie v americkom štáte New York 6. októbra 2022. Foto: TASR/AP

Ukrajina na zasadnutí Valného zhromaždenia OSN po najnovších útokoch svojho suseda odsúdila Rusko ako "teroristický štát", pričom západné mocnosti sa snažili zdôrazniť izoláciu Moskvy.

Washington 11. októbra (TASR) - Americký prezident Joe Biden v pondelok prisľúbil, že Spojené štáty poskytnú Ukrajine moderné systémy protivzdušnej obrany.

Stalo sa tak krátko po tom, ako na ukrajinskú metropolu Kyjev a ďalšie ukrajinské mestá dopadli ruské rakety, uviedol Biely dom vo vyhlásení.

TASR správu prevzala od tlačovej agentúry AFP.

Biden telefonicky hovoril s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským, pričom "prisľúbil, že bude naďalej poskytovať Ukrajine podporu potrebnú na jej obranu vrátane moderných systémov protivzdušnej obrany," uvádza sa vo vyhlásení Washingtonu.

Ukrajina na zasadnutí Valného zhromaždenia OSN po najnovších útokoch svojho suseda odsúdila Rusko ako "teroristický štát", pričom západné mocnosti sa snažili zdôrazniť izoláciu Moskvy.

OSN zvolala rozpravu na prediskutovanie deklarovanej anexie štyroch čiastočne okupovaných ukrajinských regiónov zo strany Ruska, ale rokovania "zatienili" útoky na Kyjev a ďalšie mestá.

"Rusko opäť ukázalo, že je teroristickým štátom, ktorý musí byť čo najdôraznejšie odstrašený," povedal vo svojom úvodnom prejave ukrajinský veľvyslanec pri OSN Serhij Kyslycja.

"Žiaľ, ťažko môžete vyzývať na stabilný a zdravý mier, kým vo vašej blízkosti existuje nestabilná a šialená diktatúra," dodal Kyslycja a informoval členské štáty OSN, že pri najnovších útokoch Ruska zahynulo najmenej 14 civilistov a 97 utrpelo zranenia.

Ruský veľvyslanec pri OSN Vasilij Nebenzia sa v reakcii priamo nevyjadril k raketovým úderom, ale obhajoval anexiu ukrajinských regiónov svojou krajinou. "Obviňujú nás, keď sa snažíme chrániť našich bratov a sestry na východe Ukrajiny," povedal.