Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Zahraničie

Biden sa na summite stretne s premiérmi Austrálie, Indie a Japonska

Na archívnej snímke americký prezident Joe Biden. Foto: TASR/AP

Štvorica krajín tvorí neformálne zoskupenie s názvom Dialóg štvorstrannej bezpečnosti (QUAD/QSD) založené v roku 2007 s cieľom čeliť narastajúcemu vplyvu Pekingu.

Washington 14. septembra (TASR) - Americký prezident Joe Biden privíta premiérov Austrálie, Indie a Japonska na summite, ktorý sa uskutoční 24. septembra. Informovala o tom v pondelok agentúra AFP.

Táto štvorica krajín tvorí neformálne zoskupenie s názvom Dialóg štvorstrannej bezpečnosti (QUAD/QSD) založené v roku 2007 s cieľom čeliť narastajúcemu vplyvu Pekingu.

"Lídri QUAD sa zamerajú na prehĺbenie našich väzieb a pokrok v praktickej spolupráci v oblastiach ako boj proti ochoreniu COVID-19, klimatická kríza, spolupráca v oblasti nových technológií a kybernetického priestoru a podpora slobodného a otvoreného indo-tichomorského regiónu," uviedla vo vyhlásení hovorkyňa Bieleho domu Jane Psakiová.

Austrálsky premiér Scott Morrison, indický premiér Naréndra Módí a šéf japonskej vlády Jošihide Suga sa s Bidenom stretnú osobne šesť mesiacov po tom, ako sa spojili prostredníctvom videokonferencie, pripomína AFP.