Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Biden privítal prepustenie Američana Trevora Reeda väzneného v Rusku

Na archívnej snímke z 24. marca americký prezident Joe Biden. Foto: TASR/AP

Šéf Bieleho domu zároveň uviedol, že o prepustení Reeda informoval jeho rodičov Joeyho a Paulu Reedovcov, ktorí dlho apelovali na americké úrady, aby pomohli ich synovi.

Washington 27. apríla (TASR) - Americký prezident Joe Biden v stredu privítal prepustenie Američana Trevora Reeda, ktorý bol od roku 2019 väznený v Rusku. TASR o tom informuje na základe správy agentúr Reuters a AFP.

"Dnes doma vítame Trevora Reeda a oslavujeme jeho návrat k rodine, ktorej veľmi chýbal. Trevor, bývalý americký námorník, je oslobodený z ruského uväznenia," uviedol Biden vo vyhlásení.

Šéf Bieleho domu zároveň uviedol, že o prepustení Reeda informoval jeho rodičov Joeyho a Paulu Reedovcov, ktorí dlho apelovali na americké úrady, aby pomohli ich synovi. Vo vyhlásení sa Reedovci poďakovali Bidenovi i ostatným, ktorí sa zaslúžili o prepustenie ich syna.

Prepustenie Reeda v stredu privítal i americký minister zahraničných vecí Antony Blinken. "Som rád, že môžem oznámiť prepustenie amerického občana Trevora Reeda, ktorý bol neprávom väznený v Rusku. Sme ďalej odhodlaní zaistiť slobodu všetkým americkým občanom neprávom väzneným v zahraničí," uviedol Blinken vo vyhlásení.

Reeda (30) zadržali 16. augusta 2019 v Moskve. Policajti ho podľa vyšetrovateľov zadržali počas hádky na ulici, pričom pri pokuse o zadržanie Reed kládol odpor a neskôr bol odsúdený za ohrozenie života dvoch policajtov. Spojené štáty toto súdne konanie označili za "divadlo absurdu". Reed totiž svoju vinu popieral a tvrdil, že v čase zadržania bol pod vplyvom alkoholu a na nič si nepamätá.

Ruské ministerstvo však v stredu oznámilo, že prišlo k výmene príslušníka americkej námornej pechoty Reeda za ruského pilota Konstantina Jarošenka, ktorý bol v roku 2010 v USA odsúdený za pašovanie drog na 20 rokov väzenia.

Americký prezident v stredu k výmene väzňov povedal, že rokovania, ktoré umožnili, aby bol Reed prepustený, boli zložité a že si vyžadovali prijatie neľahkých rozhodnutí, ktoré Biden neberie na ľahkú váhu.