Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Zahraničie

Biden rokoval so spojencami o ďalšej pomoci Ukrajine

Na archívnej snímke z 9. decembra 2021 fotenej cez okno americký prezident Joe Biden telefonuje s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským v Bielom dome vo Washingtone. Foto: TASR/AP

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pondelok večer oznámil, že Rusko začalo rozsiahlu ofenzívu na východe Ukrajiny, ktorá sa očakávala už niekoľko týždňov.

Washington 19. apríla (TASR) - Americký prezident Joe Biden v utorok prostredníctvom videokonferencie rokoval so spojencami o vývoji konfliktu na Ukrajine po tom, ako Rusko spustilo novú mohutnú ofenzívu v Donbase. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Na virtuálnej konferencii sa okrem Bidena zúčastnili aj lídri ďalších krajín skupiny G7 a tiež generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, šéfka eurokomisie Ursula von der Leyenová a predseda Európskej rady Charles Michel. Medzi účastníkmi rokovania, ktoré sa začalo krátko pred 16.00 h SELČ, boli aj prezidenti Poľska a Rumunska Andrzej Duda a Klaus Iohannis.

Podľa Bieleho domu lídri hovorili o ďalšej pomoci Kyjevu a o tom, ako vyvodiť zodpovednosť voči Rusku za to, čoho sa dopúšťa na Ukrajine. Podľa agentúry AFP bola videokonferencia súčasťou pravidelných koordinačných porád spojencov týkajúcich sa vojny na Ukrajine.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pondelok večer oznámil, že Rusko začalo rozsiahlu ofenzívu na východe Ukrajiny, ktorá sa očakávala už niekoľko týždňov. Zatiaľ nie je jasné, ako budú na novú ruskú ofenzívu reagovať západní spojenci.

Hovorca amerického ministerstva zahraničných vecí Ned Price v pondelok uviedol, že Washington "bude naďalej pritvrdzovať finančné sankcie a ďalšie ekonomické opatrenia" voči Rusku, až pokým Kremeľ nepodnikne kroky k deeskalácii situácie na Ukrajine, k čomu podľa neho zatiaľ nedošlo.