Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Biden: Rusko vojnou na Ukrajine hanebne porušilo Chartu OSN

Americký prezident Joe Biden počas prejavu na 77. Valnom zhromaždení OSN v New Yorku v stredu 21. septembra 2022. Foto: TASR/AP

Prezident Putin sa otvorene vyhrážal Európe jadrovými zbraňami, pričom bezohľadne ignoruje povinnosti (Ruska) ohľadne nešírenia zbraní, uviedol Biden.

New York 21. septembra (TASR) - Rusko inváziou na Ukrajinu "hanebne porušilo" základné princípy Charty OSN, vyhlásil americký prezident Joe Biden v stredajšom prejave pred Valným zhromaždením OSN v New Yorku. Šéf Bieleho domu zároveň odsúdil stredajšie nepriame hrozby ruského prezidenta Vladimira Putina o možnosti použitia jadrových zbraní na ochranu ruského územia, informuje TASR.

"Hovorme otvorene. Stály člen Bezpečnostnej rady OSN napadol svojho suseda a pokúsil sa vymazať ho z mapy ako zvrchovaný štát," povedal Biden podľa televízie CNN s tým, že vojnu na Ukrajine si "zvolil jeden muž". Biden zdôraznil, že Rusko nikto neohrozoval a konflikt si Rusko zvolilo samo.

"Prezident Putin sa otvorene vyhrážal Európe jadrovými zbraňami, pričom bezohľadne ignoruje povinnosti (Ruska) ohľadne nešírenia zbraní. Rusko teraz povoláva do boja viac vojakov a Kremeľ organizuje zmanipulované referendá s cieľom anektovať časti Ukrajiny — čím hrubo porušuje Chartu OSN," vyhlásil Biden v reakcii na stredajšie nariadenie Putina o čiastočnej mobilizácii v Rusku.


Americký prezident zároveň prisľúbil, že Spojené štáty budú naďalej podporovať Ukrajinu brániacu sa ruskej agresii. Vyzval členské krajiny OSN, aby sa zjednotili proti ruskej vojne na Ukrajine.

Americký prezident Joe Biden počas prejavu na 77. Valnom zhromaždení OSN v New Yorku v stredu 21. septembra 2022.
Foto: TASR/AP


"Rovnako ako vy chcú Spojené štáty spravodlivý koniec tejto vojny, a to za spravodlivých podmienok, k akým sa všetci zaväzujeme — že nie je možné obsadiť územie iného štátu silou," zdôraznil Biden.

Zároveň obvinil Rusko, že jeho kroky na Ukrajine vedú k hladu vo svete. Pripomenul, že potravinová kríza teraz postihuje 193 miliónov ľudí, čo predstavuje medziročný nárast o 40 miliónov.

"Rusko neustále klame a snaží sa vinu za potravinovú krízu zvaliť na sankcie, ktoré naň uvalili mnohé krajiny v reakcii na jeho agresiu na Ukrajine. Poviem to celkom jasne: naše sankcie vyslovene dovoľujú, aby Rusko vyvážalo potraviny a hnojivá, a to bez obmedzení," vyhlásil šéf Bieleho domu. Dodal, že iba Rusko môže ukončiť túto potravinovú krízu.

Biden zároveň potvrdil, že Spojené štáty vyčlenia ďalších 2,9 miliardy dolárov na zahraničnú humanitárnu a potravinovú pomoc.