Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Biden sa budúci týždeň stretne v Bielom dome s von der Leyenovou

Americký prezident Joe Biden. Foto: TASR/AP

Európskych lídrov znepokojuje Bidenov zákon o znižovaní inflácie (IRA) – rozsiahly klimatický plán zameraný na zníženie závislosti na čínskom importe.

Washington 2. marca (TASR) - Americký prezident Joe Biden privíta budúci piatok 10. marca v Bielom dome predsedníčku Európskej komisie (EK) Ursulu von der Leyenovú. Hlavnou témou ich rokovaní bude západná podpora Ukrajiny, vzťahy s Čínou a transatlantické obchodné nezhody, informuje TASR podľa správy agentúry AFP.

Biden a von der Leyenová zhodnotia "silnú spoluprácu" Spojených štátov a Európskej únie pri podpore Ukrajiny v boji proti ruskej invázii, uviedol vo štvrtok Biely dom.

V súvislosti s narastajúcim napätím v oblasti priemyslu budú Biden a von der Leyenová "rokovať o americko-európskej koordinácii týkajúcej sa boja proti klimatickej kríze prostredníctvom investovanie do čistých technológií".

Európskych lídrov znepokojuje Bidenov zákon o znižovaní inflácie (IRA) – rozsiahly klimatický plán zameraný na zníženie závislosti na čínskom importe. Obávajú sa, že by mohol ovplyvniť európsky pracovný trh najmä v oblasti energetiky a automobilového priemyslu.

Budúcotýždňové rokovania v Bielom dome budú okrem toho zameraná na snahy o zníženie závislosti EÚ na dovoze ruských energií, keďže Západ sa snaží obmedziť finančné zdroje Moskvy pre vojnu na Ukrajine.

Dôležitou témou rokovaní budú i globálne bezpečnostné výzvy vrátane tej, ktorú predstavuje Čína, uviedol Biely dom. Washington totiž nalieha na európske krajiny, aby zaujali tvrdší postoj proti Pekingu, a to diplomaticky i ekonomicky, píše AFP.